Bănci și Asigurări

Piaţa asigurărilor continuă să scadă: -4% în primele patru luni

Angela Toncescu, preşedintele CSA: 2010 va fi un an dificil, va urma o perioadă economică destul de grea. Este posibil ca toate previziunile noastre de la începutul anului să se dea peste cap şi să vedem la sfârşitul anului alte rezultate.

Angela Toncescu, preşedintele CSA: 2010 va fi un an dificil, va urma o perioadă economică destul de grea. Este posibil ca toate previziunile noastre de la începutul anului să se dea peste cap şi să vedem la sfârşitul anului alte rezultate.

27.06.2010, 23:09 23

"Asigurările generale au avut cea mai mare scădere, cauzelefiind multiple, dar cea mai evidentă cauză sunt primele subscrisepentru asigurările de răspundere civilă auto, care nu au crescutconform aşteptărilor", a declarat Angela Toncescu, preşedinteleCSA, la un seminar organizat de Uniunea Naţională a Societăţilor deAsigurare şi Reasigurare (UNSAR).

Subscrierile totale din asigurări generale s-au redus cu 6,6% înprimele patru luni, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009, pânăla 2,4 miliarde de lei. În acelaşi timp, asigurările de viaţă aucrescut cu 6%, subscrierile ajungând la 555 de milioane de lei.2010 este primul an de criză pentru industria asigurărilor, după ceanul trecut această piaţă a stagnat.

Asigurătorii au plătit în primele patru luni despăgubiri totalede 1,8 miliarde de lei, cu 13,6% mai puţin decât suma din aceeaşiperioadă a anului trecut. Pentru asigurări generale despăgubirileau fost de 1,6 miliarde de lei, în scădere cu 13%, iar pentruasigurări de viaţă - de 198 de milioane de lei, în scădere cu16,7%.

"În primele patru luni din acest an 18 societăţi de asigurări ausolicitat aprobări pentru realizarea de majorări de capital în sumătotală de 277 de milioane de lei. Sigur că într-o perioadă de crizăeste de remarcat susţinerea acţionarilor", a mai spus Toncescu.

Preşedintele CSA se aşteaptă la un an dificil pentru industriaasigurărilor, care abia acum începe să simtă mai puterniccontracţia economiei.

"2010 va fi un an dificil, va urma o perioadă economică destulde grea. Este posibil ca toate previziunile noastre de la începutulanului să se dea peste cap şi să vedem la sfârşitul anului alterezultate", explică Toncescu.

O cincime din maşini nu au asigurare RCA

Aproximativ un milion din cele cinci milioane de autovehiculeînmatriculate în România, adică 20%, nu sunt asigurate prin poliţeobligatorii RCA (răspundere civilă auto), însă o parte din acesteasunt maşini abandonate, care nu mai circulă, estimează SorinGreceanu, directorul general al Fondului de Protecţie a VictimelorStrăzii (FPVS).

Fondul a fost creat în 2006 pentru despăgubirea celorprejudiciaţi în urma accidentelor cauzate de şoferi fără RCA sau deşoferi necunoscuţi.

"Numărul de daune avizate la fond, raportat la totalul daunelorînregistrate pentru poliţele RCA, reprezintă sub 1%", a declaratGreceanu.

Verificarea încheierii asigurării RCA de către şoferi se faceacum numai de către Poliţia rutieră, în trafic, astfel încât ceicare nu sunt opriţi pot circula în continuare fără asigurare. Înstatele dezvoltate funcţionează sisteme informatice care compară obază de date a firmelor de asigurări cu baza de date care cuprindemaşinile înmatriculate, identificând astfel uşor maşinile fărăasigurare.

În prezent, FPVS dispune de fonduri în valoare de circa 25 demilioane de euro, plasate în depozite bancare şi titluri de stat.Acest fond este alimentat din contribuţiile asigurătorilor carevând poliţe RCA, în prezent aceasta fiind de 0,3% pe an din primeleîncasate din acest tip de asigurare. În 2007 contribuţia a fostmult mai mare, de 2,5%, dar a fost redusă deoarece s-au acumulatsuficienţi bani în fond.

"În primul trimestru fondul a plătit despăgubiri de 1,78milioane de lei, de trei ori mai mult decât în aceeaşi perioadă din2009. În primul rând, am avut mai multe persoane despăgubite: 87faţă de 56 în primele trei luni din anul trecut. În al doilea rând,despăgubirea medie s-a dublat, la 20.400 de lei, deoarece au ajunsla maturitate mai multe procese cu hotărâri executorii", a mai spusdirectorul general al FPVS.

În 2009 fondul a achitat despăgubiri în valoare de 3,2 milioanede lei pentru peste 300 de cazuri de accidente cauzate de şoferineasiguraţi sau necunoscuţi, atât pentru daune materiale, cât şipentru vătămări corporale. După plata despăgubirii, FPVS încearcăsă recupereze suma de la cel care este vinovat de accident, darsunt cazuri în care acest lucru nu este posibil sau durează mulţiani din cauza veniturilor foarte reduse ale respectivelor persoane.Pentru 2010 fondul estimează că va plăti despăgubiri de circa 7milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO