Bănci și Asigurări

Piata asigurarilor RCA a crescut in T1 cu 71%

24.05.2007, 19:18 14

Piata asigurarilor de raspundere civila auto (RCA) a inregistrat in primul trimestru o crestere de 71%, comparativ cu perioada similara din 2006, la 245 mil. euro, iar volumul contractelor pe segmentul CASCO a avansat cu 55%, la 179 mil. euro, potrivit autoritatii de reglementare in domeniu.
Asigurarile auto au avut anul trecut o pondere de peste doua treimi din piata asigurarilor generale, a afirmat ieri vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Constantin Buzoianu.
El a mai spus ca numarul politelor RCA inregistrate la 1 aprilie in baza de date a CSA a crescut, fata de aprilie 2006, cu 500.000 de unitati, la 3,25 milioane. "Suntem in etapa de evaluare a calitatii datelor transmise de companiile de asigurari si am constatat ca stam destul de slabut la corectitudinea datelor si la ritmul de introducere a acestora in baza, iar ponderea erorilor se situeaza la circa 10-15% din totalul inregistrarilor", a afirmat Buzoianu.
El a aratat ca, dupa finalizarea etapei de evaluare, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor nu va mai proceda ca anul trecut, cand a trimis instiintari la domiciliu posesorilor de autovehicule care nu figureaza cu asigurare RCA in baza de date a Comisiei, denumita CEDAM.
Ioan Matei, directorul juridic al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), a anuntat ca a primit anul trecut 530 de cereri de despagubire din strainatate pentru accidente rutiere provocate de cetateni romani pe teritoriul altor state, cu o valoare cumulata de 2,15 mil. euro, in urcare cu 68,9% fata de 2005.

Bonus malus va descuraja frauda
Sistemul de asigurari auto permite fraudarea companiilor de catre clienti, insa aceste situatii vor putea fi evitate dupa ce firmele vor introduce principiul "bonus malus", care stabileste valoarea primei in functie de profilul clientului. "'Bonus malus' trebuie sa fie un sistem unitar, sa se refere la toate companiile care practica asigurarile RCA, iar in faza de subscriere a politelor firmele ar trebui sa aiba posibilitatea de a verifica daca asiguratul a avut accidente in anul de referinta", a declarat ieri Albin Biro, membru al Consiliului CSA. Ponderea fraudelor realizate anul trecut s-a ridicat la 7-10% din numarul total de accidente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO