Bănci și Asigurări

Piata cardurilor a castigat un milion de instrumente de plata anul trecut

02.02.2005, 00:00 29



Bancile emitente de carduri au incheiat anul 2004 cu un portofoliu care includea aproape 5,76 milioane de carduri active, potrivit datelor raportate la BNR, in crestere cu 23% fata de sfarsitul lui 2003.



Trei banci au trecut pragul de un milion de carduri valide, ceea ce indica un grad ridicat de concentrare a pietei.



Astfel, numarul cardurilor valide emise de Bancpost a depasit 1,4 milioane la sfarsitul lunii ianuarie 2005, ceea ce plaseaza banca pe locul doi in topul emitentilor de carduri, cu o cota de piata de peste 25%, conform datelor facute publice ieri.



Pe primul loc se situeaza BCR, cu aproximativ 1,5 milioane de carduri active in portofoliu, in timp ce pozitia a treia este ocupata de BRD, care a anuntat recent depasirea pragului de un milion de carduri.



Pe locul al patrulea se situeaza Raiffeisen Bank, care inregistra la sfarsitul lui 2004 aproximativ 850.000 de carduri valide.



In prezent, opereaza pe piata cardurilor 24 de banci emitente, insa numai sase jucatori detin pozitii semnificative, in conditiile in care multi si-au inclus cardurile in portofoliile de produse de-abia in 2004, inclusiv in ultima parte a anului.



Principalii emitenti au contracte incheiate cu ambele mari organizatii de carduri - Visa si MasterCard, in timp ce o parte a noilor-venitii lucreaza, cel putin deocamdata, numai cu un operator.



La Bancpost, din totalul cardurilor valide, cele emise sub sigla Visa au ajuns la aproximativ 1,1 milioane, restul pana la 1,4 milioane de carduri fiind emise sub sigla MasterCard. Astfel, Bancpost isi pastreaza pozitia de lider pe piata locala a emitentilor de carduri Visa, in conditiile in care pana la jumatatea lui 2004 banca atinsese pragul de un milion de carduri sub aceasta sigla.



O mare parte din cresterea portofoliului de carduri al bancii a fost sustinuta de colaborarea cu institutii publice, ai caror angajati isi primesc salariile pe carduri. Bancpost tinde sa-si dezvolte si segmentul de carduri de credit, inclusiv prin convertirea unor carduri de debit.



"Bancpost isi va mentine pozitia de lider in emiterea de carduri, deoarece considera ca din ce in ce mai multe persoane vor aprecia multiplele posibilitati de utilizare a cardurilor si le vor adopta ca principal instrument pentru efectuarea tranzactiilor lor, spune Georgios Michelis, director general executiv al bancii.





Bucurestiul e locomotiva emiterii de carduri



Trendul general de crestere a numarului total de carduri valide ascunde si o serie de miscari la nivel teritorial, care consemneaza si scaderi semnificative in anumite judete. Astfel, dupa perioada sarbatorilor de iarna, douasprezece judete - Arad, Arges, Brasov, Braila, Caras-Severin, Constanta, Mures, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman si Valcea - au inregistrat mai putine carduri valide decat la inceputul acesteia, potrivit celor mai recente date statistice ale Bancii Nationale.



Scaderi au raportat atat judete cu o acoperire bancara redusa si populatie cu venituri in medie scazute - si ca urmare cu o slaba activitate de emitere - cat si in unele dintre zonele cele mai dezvoltate din punct de vedere economic, asa cum sunt Prahova, Brasov, Constanta, Mures sau Arad.



Cea mai mare surpriza a furnizat-o Brasovul: sucursalele bancare prezente in acest judet au raportat date care indica o scadere cu peste 18.500 a numarului de carduri active in ultimele doua luni din 2004. Una dintre cele mai severe scaderi se inregistreaza in judetul Caras-Severin care, in aceeasi perioada, si-a diminuat portofoliul de carduri valide cu 32%.



Potrivit site-ului de specialitate NO-Cash, nu este vorba de o plafonare a pietei, mai ales in judetele care sunt importante centre economice si industriale. Cel mai bun exemplu in acest sens este Bucurestiul, care la o populatie de aproximativ 2,5 milioane are peste 1,2 milioane de carduri valide in circulatie si cu toate acestea ritmul lunar de emitere a fost de 50.000 in ultimele doua luni ale anului. In aceste conditii, scaderea inregistrata in judetele amintite ar putea fi pusa pe seama unui marketing deficitar.



Chiar si cu aceste scaderi, piata a crescut cu 5% in numai doua luni. Din cele 275.285 de carduri cat reprezinta cresterea in cifre absolute din perioada 31 octombrie - 31 decembrie 2004, 38% este data de cresterea numarului de carduri din Bucuresti, unde s-au desfasurat cele mai agresive campanii de promovare a instrumentelor electronice de plata, mai ales a celor emise de bancile nou intrate pe piata.





Daewoo Bank are si carduri pentru clientii sai



Daewoo Bank a intrat la inceputul acestui an in activitatea de emitere de carduri, prin lansarea a trei astfel de produse sub sigla Visa. Banca a devenit astfel al 24-lea emitent de carduri din Romania.



Pentru inceput, banca va oferi clientilor numai carduri de debit Visa Electron si Classic si Visa Business (pentru clientii persoane juridice). Cardurile sunt de tip multivaluta si au utilizare internationala.



"Ca noutate, oferim overdraft si celor care nu isi vireaza drepturile salariale in cont la Daewoo Bank. In plus, nivelul descoperitului de cont nu este renegociat anual ci este valabil pe toata perioada de valabilitate a cardului, care in cazul nostru este de trei ani. De asemenea, solicitantul are obligatia de a plati doar dobanda pana la sfarsitul lunii urmatoare efectuarii tranzactiei. Principalul poate fi rambursat oricand in perioada de valabilitate a cardului", a declarat Dragos Balan, director al directiei de carduri a bancii.



Banca acorda facilitate de overdraft pentru toate cardurile. In cazul clientilor persoane fizic, acesta poate merge pana la de sase ori valoarea veniturilor lunare nete. Pentru un descoperit de cont cu o valoare mai mare de trei ori decat venitul lunar net banca solocita insa un girant sau constituirea unui depozit colateral.



In cazul in care facilitatea de descoperit de cont este utilizata, bnaca percepe o dobanda pentru sumele trase de 24% pentru Electron, 25% pentru Classic si 23% pentru Business.



Daewoo Bank a instalat, in prima faza de implementare a retelei de bancomate si POS-uri, aparate in fiecare sucursala. Astfel, in prezent sunt functionale sapte ATM-uri si tot atatea POS-uri. Banca si-a propus ca pana la sfarsitul anului sa emita peste 5.000 de carduri, iar reteaua de ATM-uri sa fie extinsa la 15 aparate.
razvan.voican@zf.ro ; liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO