Bănci și Asigurări

Piata cere, bancile ofera: mai multe credite in valuta

20.10.2004, 00:00 17



Inca o oferta de credit de consum in valuta lansata pe piata bancara de retail.



Dupa ce multa vreme s-a aratat prudenta in a acorda finantari in valuta clientilor persoane fizice, BRD - Groupe Societe Generale si-a inclus in portofoliul de produse si o varianta in euro a creditului pentru nevoi personale nespecificate.



Suma maxima care poate fi imprumutata se ridica la 5.000 de euro, cu o dobanda variabila care porneste de la 9,9% in prezent, durata creditarii putand ajunge la 4 ani.



Pentru acest credit banca nu solicita justificari ale destinatiei banilor. De asemenea, clientul are posibilitatea alegerii modalitatii de rambursare - in rate egale sau descrescatoare. In conditiile unei bonitati "corespunzatoare", BRD nu solicita avans sau giranti.



Oficialii bancii afirmau recent ca nu considera ca banca ar fi pierdut din clientii potentiali din cauza reticentei in a acorda credite in valuta persoanelor fizice. Concurenta pe acest segment este insa vizibila, existand pe piata jucatori care acorda aproape exclusiv finantari in valuta, beneficiind de linii de credit ieftine.



BCR, cea mai mare banca de pe piata, ofera variante in valuta pentru majoritatea tipurilor de credite din portofoliu.



In prezent, BRD desfasoara un program de expasiune pe piata de retail, sustinut de un plan de extindere a retelei de unitati. Banca a deschis recent 33 de agentii dedicate serviciilor pentru clienti persoane fizice, dintre care 9 in Bucuresti, urmand ca pana la sfarsitul anului sa devina operationale in ca alte 25 de unitati. Obiectivul acestei strategii de expansiune pe piata de retail este ca BRD sa opereze in 2006 o retea de peste 300 de unitati. BRD - Groupe Societe Generale este cea mai mare banca privata de pe piata si detine o cota de aproximativ 25% din piata creditelor acordate clientelei de persoane fizice.



Creditele pe termen scurt acordate de banci persoanelor fizice insumau la sfarsitul lunii august 10.985 miliarde de lei (267 milioane de euro), in crestere cu 33% (20,6% in termeni reali) fata de august 2003.



In ciuda riscurilor implicite, bancile comerciale nu pot ramane insensibile la apetitul pietei pentru credite in valuta - net mai ieftine decat cele in lei, cel putin in cazul scadentelor scurte-medii. In aceste conditii, ponderea finantarilor in euro si dolari a trecut de 60% din totalul creditului neguvernamental la sfarsitul lui august.



Majorarea dobanzilor internationale la dolari s-a reflectat timid si pe piata romaneasca, insa diferentialul de dobanda fata de moneda nationala ramane important.



Dobanzile la creditele in valuta ajung pana la 10-11% pe an, fiind usor mai scazute in cazul creditelor ipotecare, cu scadente mai lungi.



In aceste conditii, piata se dovedeste greu de convins sa ia in considerare varianta creditului in lei, luand in calcul si riscurile in perspectiva. Un exemplu semnificativ il constituie recenta oferta promotionala a ING Bank - credit ipotecar in lei la 13,5% dobanda - care nu a avut audienta asteptata, dupa cum afirma oficialii bancii. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO