Bănci și Asigurări

Piata in crestere, inca foarte concentrata

14.09.2004, 00:00 25



Primele cinci banci de pe piata romaneasca - BCR, BRD, Raiffeisen Bank, CEC si Banc Post - detineau la jumatatea acestui an peste 61% din totalul activelor bilantiere din sistem, respectiv 58,2% din soldul total al creditelor acordate, potrivit datelor BNR.



De asemenea, grupul celor cinci are in seifuri peste 61% din depozitele atrase de sistemul bancar si o cota de 58,4% din emisiunile de titluri de stat.



Gradul de concentrare a pietei ridicat se mentine astfel ridicat, desi doua din bancile aflate in primii cinci - BCR, dar mai ales CEC - inregistreaza diminuari constante ale cotelor de piata.



Dupa sapte luni din acest an, BCR detinea 27,5% din activele sistemului, in timp ce CEC a coborat pana la 6,1%. Din acest an, participatia statului la BCR a scazut la 33%, spre deosebire de CEC, unde nu a fost selectat inca un consultant pentru privatizare.



Ambele institutii controleaza segmente importante din piata economisirilor populatiei: BCR are o cota de 30,8%, aproape dubla fata de 15,8% in cazul CEC.



Impreuna, BCR si CEC strang 46,6% din depozitele persoanelor fizice.



La jumatatea lui 2004, bancile cu capital austriac continuau sa detina cea mai mare cota din activele sistemului, respectiv din totalul capitalului social: 33,5%, respectiv 22,8%.



Pe pozitia a doua si la o distanta considerabila se afla bancile elene, cu 15,2% din activele totale, urmate de Italia, cu 9,5%, si Olanda, cu o cota de piata apropiata de 9,2%.



Capitalul francez ocupa numai locul cinci, cu 8,6%. Participatia Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare la BCR, cu un pachet de 12,5% din actiuni, a ridicat aceasta institutie pe pozitia a sasea in topul sursei capitalurilor straine din bancile care opereaza pe piata romaneasca, cu o cota de 5,1%.



In top 10 mai intra, in ordine, SUA, IFC, Germania si Turcia.



In iunie 2004 functionau pe piata 31 de banci comerciale, dintre care doua cu capital majorita de stat - CEC si Eximbank. Restul de 29 au capital majoritar privat - sapte fiind banci cu capital autohton, iar celelalte 22 cu capital strain. De asemenea, sunt prezente opt sucursale ale unor grupuri straine, ceea ce duce la 39 numarul total al institutiilor de credit.



Bancile cu capital majoritar strain au ajuns sa detina o pondere de 60,4% din totalul activelor din sistem, fata de 32,3% in cazul bancilor private cu capital majoritar romanesc. De asemenea, bancile straine domina piata creditului neguvernamental, cu o cota de 67,4%, precum si pe cea a depozitelor, cu peste 55% din total.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO