Bănci și Asigurări

Piata nu vede o directie pentru leu

18.02.2008, 17:18 15

Leul incepe saptamana fara o directie clara, dupa ce in ultimele sedinte de tranzactionare piata s-a stabilizat la nivelul de 3,63-3,65 lei pentru un euro, in lipsa interesului pentru tranzactionare din partea jucatorilor straini.
BNR a calculat vineri un curs de 3,6388 lei pentru un euro, cu 0,48 bani sub nivelul precedent. Dolarul a coborat la 2,4788 lei, cu 1,33 bani sub nivelul precedent, dupa ce a inregistrat deprecieri pe pietele internationale in fata euro.
Euro era cotat la inceputul sedintei de tranzactionare de vineri la 3,65 lei, usor peste nivelul de la inchiderea precedenta. In prima ora de tranzactionare piata locala a reactionat la scaderile pietelor financiare inregistrate in Statele Unite si Asia, ducand euro pana la un maxim de 3,6680 lei. De la acest nivel au aparut insa interese de vanzare. Euro a coborat astfel la un minim de 3,64 lei, dupa care a revenit spre 3,6470 lei, pana la inchiderea pietei.
Leul a fost decuplat in ultimele zile de evolutia monedelor de pe pietele vecine. Spre exemplu, vineri leul a inregistrat o apreciere usoara, in timp ce zlotul polonez sau forintul maghiar au pierdut teren.
Pe piata la termen de la Sibiu, jucatorii au incheiat contracte pe cursul leu/euro pentru scadenta septembrie la un curs de 3,7 lei/euro.
Pe piata monetara dobanzile au oscilat la 9%-10% pe an pentru majoritatea scadentelor, pe fondul lipsei de lichiditati. Astazi ajung la scadenta depozite de 4,6 mld. euro atrase de BNR la inceputul lunii. Dealerii se asteapta ca dobanzile sa coboare usor, fiind ultima saptamana din perioada curenta de constituire a rezervelor minime obligatorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO