Bănci și Asigurări

Piata pensiilor private facultative a inceput diversificarea ofertei

Piata pensiilor private facultative a inceput diversificarea ofertei

Click pentru imaginea marita

12.07.2007, 20:34 22

Aparitia celor mai recente doua fonduri de pensii private facultative (AZT Vivace si ING Optim) a diversificat puternic oferta de produse de pe aceasta piata, dupa cum arata prospectele de emisiune ale acestor doua fonduri, furnizate pentru ZF de catre companiile de administrare.
Fondul AZT Vivace, administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private, are un grad de risc ridicat si a devenit astfel cel mai riscant fond de pe piata, investind pana la 50% din active pe piata de capital (in actiuni listate). Limita superioara permisa de legislatie este de chiar 50%, structura portofoliului tinta fiind de 45%, in cazul acestui fond.
Pe de alta parte, fondul ING Optim are un profil mediu de risc, stabilind o strategie de investitii care permite o pondere de 5%-35% de plasamente in actiuni cotate. In plus, fondul are un sistem de garantare a contributiilor nete virate. Cu alte cuvinte, clientul nu poate primi, la varsta de pensionare, mai putini bani decat cei pe care i-a depus la fond (din care se deduc comisioanele de administrare).
Pentru acordarea acestei garantii, comisionul permanent de administrare al fondului este mai mare decat in cazul celuilalt fond al ING Asigurari de Viata (ING Clasic). La Clasic, comisionul de administrare perceput anual este de 1,24% din activ, in timp ce la Optim, comisionul este de 1,36%. Din sumele incasate din comisionul mai mare, administratorul va constitui un provizion tehnic din care va acoperi riscul unor eventuale reduceri de activ pe perioada cotizarii.
La nivelul celorlalte comisioane, cele doua noi fonduri sunt asemanatoare cu cele existente. ING Optim are un comision initial de administrare de 3,95% (la fel ca ING Clasic), iar AZT Vivace are un comision initial de 5% (la fel ca AZT Moderato) din contributiile virate.
Cele doua fonduri sunt disponibile practic imediat, din moment ce ING si Allianz au inceput deja vanzarea cu primele fonduri si au forte de vanzare avizate de Comisia de Pensii Private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO