Bănci și Asigurări

Piata politelor RCA scapa de obligatia notificarii prealabile

24.07.2006, 17:55 29

Decizia Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) de a elimina obligatia notificarii prealabile de schimbare a companiei furnizoare de polite RCA este inca disputata. Companiile de asigurare au salutat decizia Comisiei, in timp ce chiar in interiorul acesteia exista o voce care contesta oportunitatea deciziei.
Prin aceasta hotarare a CSA, detinatorii de polite de asigurare obligatorie auto RCA nu va mai trebui sa notifice compania de la care au cumparat polita cu cel putin 30 de zile inainte de a cumpara o polita RCA de la alta companie. Aceasta reglementare a fost asteptata de piata timp de cateva luni, fiind considerata nefunctionala.
Anterior acestei decizii, orice asigurat RCA avea obligatia sa-si notifice compania de la care a cumparat polita cu 30 de zile inainte de expirarea acesteia si achizitia unei alte polite RCA de la alt asigurator. In caz contrar, polita era prelungita automat, clientul neputand opta pentru schimbarea companiei la care se asigura pentru raspundere civila auto.
"Noua reglementare simplifica lucrurile atat pentru asiguratori, cat si pentru clienti", considera Marius Onofrei, director de relatii publice la liderul pietei, Allianz-Tiriac Asigurari. "Este greu de crezut ca sistemul de notificare anticipata ar fi putut sa functioneze cu adevarat, fiind bazat pe proceduri dificile atat pentru companie, cat si pentru asigurat", spune el.
De altfel, greutatea aplicarii acestui sistem de notificare prealabila este recunoscuta chiar de CSA, in explicatia data pentru modificarea legislatiei RCA. "S-a constatat ca, in practica, aceasta prevedere nu este operabila", motiveaza CSA decizia luata.
Existau multe cauze pentru ca obligativitatea notificarii sa fie eliminata, explica Onofrei. Pe de-o parte, clientii care nu reuseau sa notifice la timp compania de la care au cumparat polita RCA pierdeau dreptul de a cumpara RCA de la o alta companie. In cazul in care polita era cumparata "de la taraba" si pierduta, iar vanzatorul politei nu trimisese dosarul de asigurare la companie, clientul se putea gasi in situatia de a nu mai putea cumpara polite RCA, pentru ca nu-si putea notifica asiguratorul si nu putea face dovada platii acestei polite in trecut.
Pentru a preveni aceasta situatie, Comisia de Supraveghere a hotarat ca politele RCA sa nu mai fie vandute in spatii deschise, neamenajate corespunzator, adica direct in strada. In schimb, politele RCA vor putea fi incheiate doar la sediile si sucursalele companiilor de asigurare.
Si asiguratorii ar fi avut dificultati in cazul aplicarii vechii reglementari. "Companiile de asigurare aveau probleme la incheierea unei noi polite, pentru ca nu stiau daca respectivul client a notificat sau nu la timp cealalta companie", continua Onofrei.
In situatia in care polita se prelungea automat si clientul refuza sa plateasca prima de asigurare, nici compania si nici asiguratul nu erau acoperiti, unul ramanand fara prima si celalalt fara asigurare RCA. In schimb, noua reglementare permite unei companii de asigurare sa incheie contracte RCA si cu clientii care nu fac dovada denuntarii politei anterioare de raspundere civila auto.
"Noua reglementare nu ne va permite sa avem o baza de date competitiva pentru detinatorii de polite RCA", considera Albin Biro, membru in consiliul CSA. El este singurul membru al CSA care considera ca notificarea prealabila este necesara, pentru ca baza de date Cedam, care cuprinde toate automobilele asigurate RCA, sa fie completa. "Obligatia notificarii a fost eliminata la cerinta Ministerului Integrarii Europene, care a considerat ca aceasta interfera cu libertatea de circulatie a serviciilor, desi pe lista angajamentelor fata de UE nu aparea si aceasta noua reglementare", a mai spus Biro.
Totusi, pentru a imbunatati baza de date Cedam, CSA a decis ca aceasta sa stocheze si seria talonului fiecarei masini, fiind vorba de un sir mai scurt de caractere decat seria caroseriei masinii, reducand sansa completarii eronate a intrarii in baza de date Cedam.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO