Bănci și Asigurări

Piata se plafoneaza la 4,3 lei pentru un euro

Piata se plafoneaza la 4,3 lei pentru un euro
15.01.2009, 17:53 15

Euro a coborat ieri pentru a doua zi la cursul oficial, iar pe piata valutara cotatiile au oscilat sub plafonul de 4,3 lei, unde dealerii au remarcat aparitia unor interese importante de vanzare.

BNR a calculat un curs de 4,2764 lei pentru un euro, cu 0,08 bani sub nivelul precedent. Dolarul a castigat in schimb 1,75 bani, urcand la 3,2491 lei.
"Cineva vinde la 4,3 lei pentru un euro, iar piata cumpara. Volumele tranzactionate sunt in continuare semnificative", a comentat un dealer. Piata a suspectat marti o interventie a BNR prin intermediul a doua banci locale importante, cand cotatiile urcasera spre 4,35 lei pentru un euro. In sedinta de miercuri cotatiile au coborat pana aproape de 4,2 lei, in conditiile in care unii jucatori si-au marcat profiturile, insa ieri au aparut din nou speculatii privind o posibila interventie indirecta a bancii centrale.
Euro era tranzactionat la inchiderea pietei aproape de 4,3 lei, dupa ce pe parcursul zilei coborase pana la un minim de 4,26 lei.
Analistii considera ca in urmatoarele luni leul va ramane sub presiune, in conditiile in care economia trece printr-un proces de ajustare a dezechilibrelor externe. Totusi, unele corectii sunt posibile pe termen scurt, avand in vedere ca in mai putin de doua saptamani cursul a urcat cu circa 7%. Si la inceputul lui 2008 leul s-a depreciat, cursul urcand de la 3,6 la aproape 3,8 lei/euro, insa ritmul a fost atunci mai moderat.
Dealerii spun ca jucatorii straini sunt prezenti pe piata, insa ezita sa ia pozitii strategice, pe perioade lungi. Nici BNR si nici Trezoreria nu au mai atras ieri lichiditati de pe piata monetara interbancara, astfel ca dobanzile pentru plasamentele pe termene foarte scurte au coborat in apropierea nivelului de 12% pe an.
Monedele de pe pietele emergente din regiune au fost ieri sub presiune, pierzand teren in fata euro, dupa o noua intensificare a aversiunii fata de risc. In schimb, dolarul a inregistrat o apreciere fata de euro.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO