Bănci și Asigurări

Popa pledeaza pentru publicarea voturilor din CA al BNR

12.10.2006, 17:59 15

Cristian Popa, viceguvernator al BNR responsabil cu politica monetara, pledeaza pentru o transparenta mai mare a discutiilor din sedintele dedicate ale Consiliului de Administratie (CA), dupa modelul altor banci din Europa Centrala.
"Sper sa ajungem la publicarea minutelor privind sedintele de politica monetara ale Consiliului de Administratie, daca nu chiar si a voturilor exprimate. Sunt partizanul unei transparente sporite in aceasta directie, insa decizia apartine Consiliului", a declarat Popa.
El spune ca intre membrii Consiliului sunt dezbateri foarte vii asupra problemelor in discutie, care ar merita rezumate si date publicitatii.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a vorbit despre perspectiva publicarii minutelor in perioada premergatoare adoptarii strategiei de tintire directa a inflatiei, care presupune o comunicare sporita, insa pana in prezent nu a fost luata o decizie favorabila.
In regiune, banca centrala a Cehiei este un adevarat model de transparenta, cu standarde avansate in comunicare, practicand exercitiul publicarii unor consemnari ale discutiilor din sedintele de politica monetara inca de la inceputul lui 1998. Banca Ungariei a introdus practica publicarii minutelor din 2005, ajungand insa pana la a face publice voturile nominale ale membrilor Consiliului de politica monetara. La sedintele acestui for participa si un reprezentant al Guvernului, pentru a se asigura o comunicare institutionala directa.
Banca Cehiei nu publica voturile dupa numele membrilor boardului, mentionand doar numele celor prezenti la sedinta si structura votului - cati membri au fost in favoarea sau impotriva unei anumite decizii.
Conform politicii sale de transparenta, banca emite comentarii oficiale asupra datelor statistice periodice privind rata inflatiei si PIB, publicate chiar in ziua in care informatiile respective sunt date publicitatii. De asemenea, pe site-ul institutiei este publicat calendarul in avans (pana in martie 2007) al aparitiei tuturor datelor statistice publicate de banca, de la evolutia dobanzilor pana la bilantul propriu, precum si al sedintelor Consiliului de Administratie, fie ca este vorba de cele dedicate politicii monetare sau de reuniuni ordinare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO