Bănci și Asigurări

Portughezi hotarati la BCR

25.07.2005, 19:22 13

Nici n-au apucat bine investitorii interesati de BCR sa intre in camera de date a bancii, ca portughezii de la Millennium Banco Comercial s-au grabit sa anunte ca vor depune o oferta pentru preluarea unui pachet majoritar de actiuni ale celei mai mari banci romanesti.

Dupa valoarea activelor, Banco Comercial Portugues (BCP) cu cele 71,8 miliarde de euro ale sale este a noua banca dintre cele zece ale caror scrisori de intentie au fost acceptate de Comisia de privatizare a BCR. Presedintele executiv al bancii, Teixeira Pinto, a declarat ca BCR este considerata de interes strategic si ca Millennium ar prefera sa obtina controlul unic asupra celei mai mari banci din Romania.

Banca Millennium a realizat in prima jumatate a acestui an un profit de 302,9 milioane de euro, putin sub estimarile analistilor.

Printre actionarii acestei banci se numara si Banca Intesa, un alt investitor care vrea sa intre in camera de date a BCR, insa de o talie mult mai mare decat BCP, avand active de 274,5 mld. euro. Un alt actionar al BCP este Caixa Geral de Depositos Group, cel mai mare grup financiar portughez, alaturi de grupul de asigurari Eureko. Cele trei institutii cumuleaza 70,5% din actiunile BCP, care este cea mai importanta banca portugheza listata la bursa. Alaturi de BCP, se afla in cursa pentru BCR alte noua banci europene: Fortis, Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa, Deutsche Bank, Erste Bank, Dexia, KBC, BNP Paribas si ABN AMRO. Ofertele finale sunt asteptate pana pe 19 septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO