Bănci și Asigurări

Preşedintele Băncii Transilvania comentează prima vânzare în 14 ani a acţiunilor băncii din Cluj de către acţionarul principal

Preşedintele Băncii Transilvania comentează prima...

Autor: Radu Bostan

13.11.2015, 14:15 2811

Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, a declarat că Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care şi-a redus ieri în premieră participaţia la capital sub 15%, rămâne un acţionar şi un finanţator important al băncii clujene.

"Mulţumim Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru sprijinul acordat dezvoltării băncii noastre ȋn cei 14 ani de parteneriat. BERD a fost şi va fi şi ȋn continuare un acţionar semnificativ al Băncii Transilvania şi, ȋn acelaşi timp, un finanţator important al băncii, cât şi – implicit – un susţinător real al economiei româneşti prin programe sectoriale dedicate. Prin expertiza şi resursele alocate, BERD a contribuit semnificativ la dezvoltarea Grupului Financiar Banca Transilvania", a declarat Ciorcilă, unul dintre cofondatorii BT şi principalul acţionar persoană fizică.

BERD şi-a redus participaţia la capitalul Banca Transilvania (TLV), prin vânzarea unui pachet de 86,76 milioane de actiuni astăzi printr-un plasament privat accelerat pe Bursa de Valori Bucureşti, potrivit unui anunţ al instituţiei internaţionale.

Pachetul de acţiuni vândut reprezintă 2,86% din capitalul băncii, participaţia BERD scăzând astfel la 11,47% din Banca Transilvania.

Tranzacţia este extrem de importantă, având în vedere că până acum BERD nu a vândut din pachetul deţinut, fiind un partener extrem de loial şi în perioada de expansiune, şi în cea de criză, a băncii din Cluj. BERD a intrat în acţionariatul BT în 2001, când a cumpărat 15% din acţiuni pentru 6,2 milioane de dolari.

Acum pachetul rămas al BERD valorează 897 milioane de lei, sau 217,6 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO