Bănci și Asigurări

Presedintele Verida Credit: Am inghetat bugetul de publicitate si extinderea in tara

Presedintele Verida Credit: Am inghetat bugetul de publicitate si extinderea in tara

Dorian Klein, presedintele Verida Credit: Dintr-o perspectiva competitiva, cred ca suntem acum intr-o pozitie mai buna decat bancile, care trebuie sa faca fata unor probleme strategice. Noi, in schimb, nu trebuie sa ne facem griji pentru creditele restante sau problemele pe care le intampina acum IMM-urile.

21.09.2009, 00:00 382

Verida Credit, companie de finantari ipotecare lansata pe piatala sfarsitul anului trecut, va atinge un volum de credite acordatede 150 de milioane de euro in vara lui 2011, cu un an mai tarziudecat si-a propus initial, din cauza contextului actual al pietei,spune Dorian Klein, presedintele companiei.

Verida este controlata de britanicii de la Royal Bank ofScotland, fondul de investitii Old Lane (al bancii americane Citi)si Rubikon Partners (banca specializata pe finantari corporate). Deasemenea, compania are mai multi actionari persoane fizice, printrecare se numara si Dorian Klein, care detine actiuni si la RubikonPartners.

Compania are in prezent o reprezentanta in Bucuresti si una laIasi, iar planul pentru anul acesta prevedea deschiderea a incadoua unitati teritoriale.

"Am avut un plan de extindere, care prevedea inca douasucursale, dar l-am amanat. Am redus si bugetul de promovare, darnu am facut reduceri de costuri in alte operatiuni si nu amconcediat angajati. Nu cred ca avem nevoie acum de publicitate,pentru ca nu ne-am propus sa fim liderii pietei in termeni devolum", afirma Klein.

El sustine ca in prezent Verida Credit se afla intr-o pozitiemai buna decat bancile, principalii sai competitori. Printreconcurentii companiei se numara si Domenia Credit, companie decredite ipotecare a americanilor de la GE Money, care mai detinMotoractive Leasing si Ralfi (specializata pe credite deconsum).

"Dintr-o perspectiva competitiva, cred ca suntem acum intr-opozitie mai buna decat bancile, care trebuie sa faca fata unorprobleme strategice. Noi, in schimb, nu trebuie sa ne facem grijipentru creditele restante sau problemele pe care le intampina acumIMM-urile."

Verida a primit recent o finantare in valoare de 30 de milioanede dolari de la Overseas Private Investment Corporation (OPIC), oagentie de investitii a guvernului american. Pe de alta parte,compania urma sa primeasca mai demult o finantare si de la RBS,insa din cauza problemelor intampinate de banca britanica acestlucru nu s-a mai intamplat, spune Klein.

"Cererea de locuinte va continua sacreasca"

Presedintele Verida considera ca, desi conditiile de pe piata decreditare sunt in prezent dificile, aceasta va creste, impulsionatade cererea de locuinte. "Cererea de locuinte va continua sacreasca. Din acest motiv nu suntem ingrijorati de cererea decredite, cat de disponibilitatea finantarilor."

El nu a precizat valoarea creditelor acordate de Verida pana inprezent, spunand doar ca nivelul este redus.

Din cauza somajului in crestere si a reducerii salariilor, Kleinspune ca in ultima vreme a observat o crestere a numaruluicererilor de credit respinse.

"Din nefericire, sunt persoane care nu vor mai putea lua creditesau vor lua sume mai mici. Pe de alta parte, insa, si preturile depe piata imobiliara au scazut, deci oamenii au nevoie de finantarimai reduse."

Cine este Dorian Klein

Dorian Klein este de origine romana si activeaza de 25 de ani indomeniul financiar.

La varsta de 13 ani a emigrat impreuna cu familia in SUA, unde aabsolvit Yale University, cu specializare in economie simatematica. In 1995 si-a inceput activitatea la banca americanaMerrill Lynch, detinand pana in 2000 functia de managing directorsi European Head of Structured and Principal Finance.

Din 2000 a inceput sa faca investitii private, fiind unul dintreactionarii Rubikon Partners si ai primei companii de credite deconsum din Turcia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO