Bănci și Asigurări

Presiunea de pe piata valutara impinge cursul mai jos

22.06.2004, 00:00 16

Leul a continuat ieri miscarea de apreciere inceputa la sfarsitul saptamanii trecute. Banca Nationala a calculat un curs de 40.696 de lei/euro, cu 54 de uitati mai putin decat la cotatia precedenta.
Dolarul s-a depreciat la Bucuresti cu 270 de unitati pana la 33.640 de lei, sub influenta cresterii cursului dolarului pe pietele internationale.
Piata valutara interbancara de la Bucuresti s-a deschis ieri in cotatii de 40.755/40.785 de lei/euro. Inca de la deschiderea sedintei de tranzactionare au predominat ordinele de vanzare, cotatiile coborand rapid la 40.710/40.740 de lei/euro. Trendul de scadere s-a mentinut pana la sfarsitul sedintei, piata inchizandu-se in cotatii de 40.675/40.705 lei/euro. "Majoritatea jucatorilor si-au descarcat pozitiile, lucru specific inceputului de saptamana. Intrucat BNR nu a intervenit pe piata pentru atragerea excedentului, cursul a inregistrat, desigur, un declin", a comentat un dealer. Volumele tranzactionate au fost normale pentru un inceput de saptamana.
Ieri, dolarul si-a reluat aprecierea pe pietele internationale, dupa ce pe parcursul sfarsitului de saptamana cursul a urcat pana la 1,2137 dolari/euro. Pietele s-au deschis ieri in cotatii de 1,2120 dolari/euro, nivel de la care s-a coborat lent pana la 1,2090 dolari/euro. Linistea de pe pietele de capital ii determina pe investitori sa se orienteze spre achizitii de valuta, iar in masura in care nu sunt asteptate in viitorul apropiat alte date economice, cursul ar putea sa scada in continuare.
Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au continuat sa scada, osciland intre 18,50% sI 19,75% pe an. Banca centrala a organizat ieri o licitatie pentru atragerea excesului de lichiditate de pe piata, suma planuita fiind de 7.500 de miliarde de lei. Pana la inchiderea pietei au fost plasate depozite pe o luna in valoare de 3.430 de miliarde de lei, la o dobanda de 20,75% pe an. Aceasta licitatie este prima organizata dupa reducerea dobanzii de interventie la care BNR nu strange suma propusa. Licitatiile organizate saptamana trecuta au fost, de altfel, puternic suprasubscrise. In masura in care piata este in continuare destul de lichida, explicatia pentru sumele mai mici care au fost plasate ieri poate fi, spun jucatorii, fie alegerea uni moment neprielnic (intre scadentele altor depozite), fie dorinta bancilor de a-si pastraa anumite disponibilitati.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO