Bănci și Asigurări

Pretul actiunii Erste a pierdut 5 euro din mai

24.07.2007, 18:45 24

Pretul unei actiuni Erste Bank a inregistrat ieri un nou minim al acestui an pe bursa de la Viena, coborand pana la 55,35 euro, dupa care a revenit spre 55,94 euro. Declinul s-a accentuat in ultimele doua saptamani, cand cotatia a alunecat rapid de la 59,65 la 55,36 euro.
Trendul de scadere abrupta inceput pe 9 iulie nu a fost intrerupt nici macar cand analistii Merrill Lynch au emis o recomandare de cumparare, indicand o tinta de pret de 66,5 euro si invocand pespectiva unei performante peste asteptari a BCR.
Scaderea pretului a devenit si mai abrupta dupa ce pe 16 iulie un purtator de cuvant al Erste a anuntat ca, deocamdata, banca austriaca ia in considerare doar ca pe o posibilitate teoretica varianta preluarii filialei din Croatia a grupului austriac Hypo Alpe Adria. Hypo Alpe are o prezenta regionala densa, cu operatiuni in Austria, Italia, Slovenia, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Liechtenstein, Germania, Ungaria si Bulgaria si a trimis la BNR notificare privind intentia de a oferi servicii in mod direct si in Romania.
Ramane de vazut cum va reactiona pretul actiunilor Erste dupa anuntarea rezultatelor financiare ale grupului pe primul semestru, programata pe 31 iulie. De la inceputul anului, cotatia a inregistrat fluctuatii importante, atingand un varf de 61,5 euro in cursul lunii mai. In cea mai mare parte a timpului s-a situat insa sub pragul de 60 de euro, desi numeroase banci de investitii au anuntat tinte de pret cu mult peste acest nivel, trecand chiar si de 70 de euro pentru anul acesta.
Salariati ai BCR au ajuns sa detina ceva mai mult de 1,3% din actiunile Erste in urma schimbului cu actiuni BCR de la sfarsitul lui 2006 si a participarii pentru prima data la programul de fidelizare a angajatilor grupului prin vanzarea de actiuni cu discount.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO