Bănci și Asigurări

Pretul Erste coboara la 44,97 euro pe scaderea generala a burselor

07.01.2008, 17:43 16

Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a inceput anul cu o scadere abrupta a pretului actiunilor pe bursa de la Viena: vineri piata a consemnat o coborare de peste 4%, respectiv cu aproape 2 euro, pretul ajungand la 44,97 euro la inchidere.
Anterior fusese inregistrat un minim al zilei de 44,50 euro pe actiune, dupa ce la inchiderea de joi pretul se situase la 46,90 euro, cu 1,3% mai jos decat miercuri.
Incepand de pe 22 decembrie, salariatii BCR care in urma cu un an au devenit actionari ai Erste prin schimbul de titluri, au primit dreptul de a-si vinde participatiile in conditiile in care a expirat perioada de blocaj. Operatiunea de schimb prin care pentru sase actiuni BCR a fost primita o actiune Erste s-a realizat pe baza unui pret de 45,90 euro pe o actiune a bancii austriece. Cotatia Erste la bursa din Viena a coborat sub nivelul acelui pret, iar salariatii BCR care detin actiuni ar vinde in pierdere in acest moment fata de varianta in care ar fi acceptat sa-si vanda actiunile catre Erste in urma cu un an.
Salariatii BCR detin cea mai mare cota din totalul actiunilor Erste aflate in proprietatea angajatilor grupului.
La sfarsitul acestei luni-inceputul lunii februarie este asteptata listarea Erste si la bursa din Bucuresti, dupa Viena si Praga. Austriecii au anuntat ca nu intentioneaza sa arunce actiuni pe piata insa vor avea de sustinut pretul in conditiile in care vor avea statut de market maker. Salariatii BCR isi pot vinde deja actiunile apeland la firme de brokeraj care lucreaza si pe bursa de la Viena.
Banca de investitii Keefe, Bruyette& Woods a avansat miercurea trecuta o tinta de pret de 54 de euro pentru urmatoarele 12 luni si si-a ajustat calificativul pentru actiunile Erste, apreciind ca acestea nu mai au potential sa evolueze mai bine decat piata in ansamblu si se vor misca in acord cu tendinta generala.
Din cauza scaderii substantiale a pretului in ultimele luni, capitalizarea de piata a Erste a coborat la circa 14,2 mld. euro, cu circa 4 mld. euro sub nivelul atins in 2006.
De altfel, scaderi similare celei inregistrate vineri de Erste au fost resimtite de multe alte companii listate la Viena, titlurile Raiffeisen International - care administreaza operatiunile Raiffeisen in Europa Centrala si de Est - coborand cu 4,01%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO