Bănci și Asigurări

Prima evaluare a castigurilor fondurilor de pensii, in iunie

Prima evaluare a castigurilor fondurilor de pensii, in iunie

Mircea Oancea, presedintele CSSPP: Fondurile care vor avea randamente sub garantia relativa prevazuta in legislatie vor intra in supraveghere speciala. Nu toata piata va fi evaluata, ci numai fondurile lansate acum doi ani, cum sunt cele ale ING, Allianz-Tiriac si Aviva.

26.02.2009, 18:13 28

Prima evaluare a performantelor fondurilor de pensii facultative (pilonul III) se va face in iunie, iar fondurile care nu indeplinesc conditiile prevazute de legislatia in vigoare vor intra in supraveghere speciala, a declarat Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

"In iunie vom face prima evaluare a randamentelor fondurilor de pensii facultative, deoarece se implinesc doi ani de la lansarea unor fonduri. Cele care vor avea randamente sub garantia relativa prevazuta in legislatie vor intra in supraveghere speciala. Nu toata piata va fi evaluata, ci numai fondurile lansate acum doi ani, cum sunt cele ale ING, Allianz-Tiriac si Aviva", a spus Oancea, prezent ieri la conferinta "Mediafax Talks about Private Pensions".
Potrivit legislatiei in vigoare, la doi ani de la lansarea pe piata Comisia evalueaza randamentele fondurilor de pensii. In cazul pensiilor facultative, se calculeaza o medie ponderata a randamentelor tuturor fondurilor. Garantia relativa se refera la faptul ca fondurile nu au voie sa coboare la randamente mai mici decat media ponderata a pietei minus patru puncte procentuale sau decat jumatate din media pietei.
De exemplu, daca media pietei pentru cei doi ani este de 10%, niciun fond nu trebuie sa coboare sub cea mai mica valoare dintre 6% (media minus patru puncte) sau 5% (jumatate din medie), caz in care fondurile trebuie sa aiba randamente de minimum 5%. Daca randamentele scad sub aceste valori, fondurile intra in supraveghere speciala, iar daca situatia se inrautateste, acestea ies de pe piata, iar clientii lor se muta la competitori. "Pentru pensiile obligatorii (pilonul II), aceasta evaluare se va face in mai 2010", a mai spus presedintele CSSPP.
Oancea considera ca anul acesta fondurile mici de pensii obligatorii (cu mai putin de 50.000 de participanti) vor iesi de pe piata prin fuziuni cu jucatori mai mari. "Cred ca anul acesta este decisiv in ceea ce priveste fuziunile pe piata pensiilor", spune el.
In curs de aprobare la Comisie se afla acum fuziunile Omniasig Pensii-BCR si Bancpost-Eureko. De asemenea, recent Eureko a anuntat ca intentioneaza sa fuzioneze cu inca un fond, KD.
"Plafonarea contributiei la 2% cred ca ii poate determina si pe jucatorii mai mari sa iasa de pe piata, cei cu 100-200 de mii de participanti. Din cauza inghetarii contributiei vor aparea noi nevoi de capital, deja acest business nu mai este atat de profitabil cum parea initial. Planurile de afaceri au fost date peste cap, arata cu totul altfel decat la inceput", considera Simona Ditescu, directorul general al BCR Pensii. Surse din piata afirma ca BCR Pensii discuta preluarea fondurilor Prima Pensie si OTP, iar o tranzactie ar putea fi anuntata in viitorul apropiat.
Contributia la fondurile de pensii a fost in 2008 de 2% din salariul brut lunar, iar anul acesta trebuia sa fie majorata cu 0,5%. Guvernul a decis sa pastreze insa contributia la nivelul de anul trecut, pentru a lasa mai multi bani la bugetul asigurarilor sociale de stat. Ditescu a prezentat un calcul care arata ca daca nivelul contributiei se pastreaza la 2% in viitor, pensia poate fi de trei ori mai mica decat in cazul in care contributia s-ar majora conform legislatiei initiale, cu 0,5 puncte pe an, pana la 6% in opt ani.
"In urma unei simulari, am constatat ca daca contributia salariatilor la sistemul pensiilor private obligatorii va ramane la 2%, la cat a fost plafonata pentru acest an, pe intreaga perioada pana la pensionare, participantul va avea o pensie lunara de 672 de lei provenind din Pilonul II, la care se adauga pensia de la stat" a explicat Ditescu.
Calculul BCR Fond de Pensii a luat in considerare o perioada de 35 de ani de acumulare a contributiilor, un randament anual de 7%, o crestere anuala a salariului brut de la 2.000 de lei la 5.784 de lei in urmatorii 35 de ani si o speranta de viata a participantilor de 80 de ani.
In cazul in care participatia contribuabililor va ramane la nivelul de 2% doar in acest an, pensionarul va primi o suma lunara de 1.727 de lei.
Potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), statul face o economie de 250 mil. lei prin plafonarea contributiei la 2% in 2009. "Masura va afecta grav interesele a 4,6 milioane de participanti (cati au fondurile de pensii obligatorii - n.r.), poate reduce pensia lunara a participantilor cu pana la 15% si aduce probleme de imagine si incredere pentru Romania", afirma Mihai Bobocea, secretarul general al APAPR.
Emilia Bunea, directorul general al ING Pensii, cel mai mare fond de pensii obligatorii de pe piata, spune ca, pentru a avea o pensie de 70% din salariu, un angajat trebuie sa contribuie si la un fond de pensii facultative cu 9,5% din salariu. Ea a dat exemplul unui barbat in varsta de 30 de ani, care plateste timp de 35 de ani contributii, in conditiile unui randament anual mediu de 5%.
"Acum doar 3% din persoanele eligibile au o pensie facultativa. O diferenta de cinci ani in perioada de contributie poate duce valoarea pensiei finale de la simplu la dublu", spune Bunea. Datele CSSPP arata ca circa 155.000 de angajati au pensii facultative, majoritatea fiind un beneficiu acordat de companiile la care lucreaza. Un studiu inceput luna aceasta de compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC) arata ca 40% din companiile analizate si-au redus bugetele de beneficii acordate angajatilor. "10% din companii au renuntat la planul de a le acorda angajatilor pensii private", explica Radu Petrescu, senior consultant in cadrul PwC.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO