Bănci și Asigurări

Prima tranzactie in pensii private, spre sfarsitul anului

13.08.2008, 18:43 14

Pana la sfarsitul acestui an ar putea avea loc prima achizitie in piata pensiilor private obligatorii, afirma Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Pensiile private sunt considerate businessul urmatoarelor decenii, companiile urmand sa administreze sume incasate de la clienti de ordinul miliardelor de euro. "Ne asteptam ca pana la sfarsitul anului sa vedem o solicitare de transfer de portofoliu de la un fond de pensii obligatorii la altul, insa acum nu avem nicio astfel de solicitare", explica Oancea.
El nu a precizat niciun nume de fond care ar putea fi scos la vanzare, insa, cel mai probabil, va fi vorba de fonduri de mici dimensiuni, care nu vor putea rezista pe piata din cauza numarului foarte redus de clienti. Legislatia in vigoare prevede ca un fond de pensii obligatorii trebuie sa aiba cel putin 50.000 de participanti dupa primii trei ani de functionare, altfel va fi obligat sa iasa de pe piata.
Fondurile de pensii care au acum mai putin de 50.000 de participanti sunt KD (7.579 de participanti), Prima Pensie (17.510), OTP (20.607) sau Bancpost (23.637).
Sansele lor de a recupera terenul pierdut in perioada campaniei de aderare (17 septembrie 2007 - 17 ianuarie 2008) nu sunt foarte mari, in conditiile in care anual la fondurile de pensii obligatorii vor adera circa 100.000 de angajati, potrivit unor estimari. Din aceasta cauza, actionarii fondurilor mici se vor gandi fie la vanzare, fie la achizitii, pentru a ramane in piata. Pana in prezent, patru fonduri de pensii obligatorii au iesit de pe piata, dar niciunul nu a reusit sa isi vanda portofoliul unui alt jucator. Este vorba despre Marfin, MKB Romexterra, Zepter si AG2R, care au cerut CSSPP retragerea autorizatiei deoarece aveau un numar foarte mic de participanti.
La acel moment in piata au circulat speculatii potrivit carora Marfin si Zepter au incercat sa isi vanda portofoliile de clienti, insa nu au gasit cumparatori. Clientii lor au fost distribuiti in mod proportional celorlalte fonduri din piata.
Clientii fondurilor de pensii vor deveni tot mai scumpi pe masura ce vor creste sumele incasate de la acestia. Pana in prezent, fondurile au incasat 79,5 milioane de euro de la cei aproape 3,5 milioane de clienti pentru care angajatorii au virat contributii prin intermediul Casei Nationale de Pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO