Bănci și Asigurări

Primul "deranj" in creditare: OTP opreste creditul de consum in 14 sucursale din cauza inmultirii intarzierilor la plata

27.02.2008, 19:30 16

OTP Bank, unul dintre jucatorii de talie medie de pe piata, a intrerupt acordarea de credite de consum fara garantii in 14 unitati din cauza ca rata finantarilor cu probleme era ingrijoratoare, afirma Laszlo Diosi, directorul general al bancii.
"In locatiile respective am mers inainte doar cu creditele cu garantii imobiliare. Cand vom vedea o imbunatatire a conditiilor - inclusiv din punctul de vedere al pregatirii personalului si al proceselor - vom relua si acordarea de credite de consum, cel mai probabil in martie sau aprilie", a declarat Diosi pentru ZF.
El considera ca majorarea expunerii fata de clienti suprapusa pe o crestere inca exploziva a pietei imobiliare si peste tensiunile de pe pietele internationale care au dus la scumpirea finantarilor constituie o reteta pentru probleme in sistemul bancar.
OTP a fost in ultimii ani una dintre cele mai agresive banci pe creditare, cu numeroase promotii la dobanda si care a introdus inclusiv finantari in franci elvetieni sau forinti.
Acum este prima care semnaleaza o problema cu recuperarea creditelor de consum negarantate.
Creditele de consum fara garantii reprezinta cele mai vulnerabile produse din portofoliile bancilor, multi jucatori majorand inca de anul trecut provizioanele aferente pentru a se proteja de potentiale pierderi provocate de clientii rau-platnici.
Cresterea rapida a cursului, in paralel cu majorarile de dobanzi sau/si de comisioane au creat dificultati mari la rambursare, mai ales pentru clientii cu gradul de indatorare aproape de maxim.
Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, sustine ca ritmul de crestere a creditului privat este "infernal" si "nesustenabil".
Filiala locala a celei mai mari banci din Ungaria a incheiat anul trecut cu o pierdere de peste 11 mil. euro (rezultatul fiind similar cu cel din 2006), in timp ce calitatea portofoliului de credite s-a inrautatit, ponderea creditelor neperformante urcand la 10%, potrivit datelor furnizate de OTP Bursei de la Budapesta.
"Cresterea ponderii creditelor neperformante este alimentata si de un efect statistic, in conditiile in care externalizam la Budapesta o parte din finantari, iar acelea trebuie sa fie curate", a explicat Diosi.
El afirma insa ca in mod real calitatea portofoliului de credite nu s-a inrautatit, incadrarea finantarilor in categorii mai slabe fiind determinata de utilizarea unor standarde de raportare diferite.
OTP utilizeaza sistemul de rating al BNR, care impune clasificarea finantarilor acordate in cinci clase, de la A la E, in functie de bonitatea debitorului si de comportamentul la rambursarea ratelor.
"Acest tip de clasificare ne obliga sa incadram toate creditele acordate companiilor nou infiintate, cum sunt cele care dezvolta proiecte imobiliare, in categoria E, chiar daca nu inregistreaza probleme", spune Tobias Seiferth, director general adjunct pe divizia corporate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO