Bănci și Asigurări

Privatizarea CEC porneste saptamana viitoare cu publicarea anuntului

22.07.2005, 19:16 28

Anuntul privind solicitarea scrisorilor de intentie pentru privatizarea CEC va fi publicat in presa internationala in cel mult zece zile, in functie de cat de repede va aparea in Monitorul Oficial hotararea de guvern pentru aprobarea strategiei de privatizare a CEC, au declarat pentru ZF surse din Comisia de privatizare.

Investitorii interesati de banca de economii au devenit din ce in ce mai nerabdatori din cauza intarzierilor in definitivarea strategiei de privatizare, asa ca unii dintre ei - precum Dexia, Erste Bank sau Fortis - au hotarat sa trimita intre timp scrisori de intentie pentru BCR, care le permit sa afle informatii pretioase despre cea mai mare banca de pe piata si care le-ar fi de mare folos in cazul in care ar avea castig de cauza la CEC. Aceasta in conditiile in care este evident ca bancile respective nu au mari sanse la BCR in cazul in care macar o parte din jucatorii mari aflati in cursa - ca Deutsche Bank, BNP Paribas, ABN AMRO sau KBC - vor depune oferte angajante.

CEC reprezinta poarta de intrare pe piata a unor grupuri europene care nu sunt inca prezente, dar si sansa extinderii sau a consolidarii pozitiei altor banci precum Societe Generale sau OTP.

Presedintele CEC, Eugen Radulescu, a declarat ieri ca banca a incheiat luna iunie cu un profit brut de un milion de euro, dupa ce in primele cinci luni a inregistrat pierderi ca urmare a scaderii ratei dobanzilor la sumele plasate de institutie.

"Plasamentele CEC au vizat, aproape in totalitate, titlurile de stat emise de Ministerul Finantelor Publice, unde dobanda a intrat pe un trend descendent incepand cu luna februarie, situatie care a afectat veniturile institutiei. Speram ca pana la finele acestui an sa recuperam pierderile din primele luni si sa inchidem exercitiul financiar cu profit", a adaugat Radulescu.

El a afirmat ca ponderea CEC in sistemul bancar se situeaza la circa 5% dupa activele bilantiere si estimeaza ca, pana la finele anului 2005, institutia de credit isi va pastra cota de piata.

"In prima parte a anului, dinamica cresterii activelor CEC s-a situat sub cea consemnata la nivelul sistemului bancar. Ne asteptam ca 2006 sa aduca o crestere semnificativa a activelor bancii, strategia noastra vizand ca, pana in 2010, sa ne situam pe unul dintre primele trei locuri", a spus presedintele CEC.

Conducerea CEC si-a propus ca, pana la finele acestui an, banca sa intre pe segmentul creditelor in valuta pana in luna octombrie, sa lanseze carduri de debit, atat pentru pentru persoane fizice, cat si juridice, precum si operatiuni de e-banking.

Cristian Tudorancea, vicepresedintele responsabil cu operatiunile de retail, afirma ca banca va lansa primele carduri de debit in perioada noiembrie-decembrie.

"Pentru persoanele juridice, portofoliul CEC va cuprinde, intr-o prima faza, doua tipuri de carduri de debit, unul pentru segmentul corporate si unul pentru IMM-uri si persoane fizice autorizate, alaturi de un card de debit cu facilitate de overdraft pentru clientii persoane fizice", a afirmat Tudorancea.

De asemenea, pana la sfarsitul acestui an, CEC va dispune de o retea formata din 137 de bancomate si circa 1.000 de POS-uri, care va fi extinsa in 2006.

Vasile Ifrim, vicepresedintele responsabil pentru infrastructura IT, spune ca pana in luna decembrie vor fi disponibile si primele servicii de tip e-banking.

Potrivit acestuia, in bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul in curs au fost alocate fonduri de circa sase milioane de euro pentru dezvoltarea sistemului informatic al bancii.

"Vor fi achizitionate un numar de 1.500 de calculatoare, peste 1.000 de imprimante matriceale, cititoare de coduri de bare, la care se adauga aplicatii software pentru activitatea de creditare. Toate unitatile teritoriale, peste 1.400 in prezent, vor fi conectate online pana la sfarsitul acestui an", a mai spus Ifrim. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO