Bănci și Asigurări

Procedura de faliment pentru piata asigurarilor

19.08.2004, 00:00 14



Creditorii de asigurari ai unei societati de asigurare insolvabile vor avea dreptul sa solicite plata sumelor cuvenite din Fondul de Garantare imediat dupa publicarea deciziei de constatare a insolvabilitatii, fara sa mai fie nevoiti sa astepte inchiderea procedurii de faliment, potrivit proiectului de lege privind redresarea financiara si falimentul societatilor de asigurare care urmeaza a fi discutat de sedinta de astazi.



Actul normativ a primit avizul Consiliului Legislativ.



Potrivit proiectului, creditorii de asigurari ai unei societati de asigurare sunt persoanele asigurate, detinatorii de polite de asigurare, beneficiarii contractelor de asigurare, precum si oricare alte terte persoane prejudiciate prin nerespectarea conditiilor de asigurare ale contractelor, ale caror creante nu au fost onorate de societate. In situatia in care procedura de redresare financiara impune administrarea speciala a unei societati cu probleme, administratorul va fi numit de catre CSA si nu printr-o hotarare data de instanta asa cum prevede legislatia la momentul actual. CSA considera ca noile proceduri referitoare la redresarea financiara a societatilor de asigurare vor permite o interventie mai rapida si mai eficienta a autoritatii de supraveghere astfel incat interesele legitime si drepturile creditorilor de asigurari sa fie mai bine protejate.



Proiectul de lege contine si o sectiune care se refera la informarea corecta si completa a creditorilor de asigurari cu privire la procedurile si termenele legale dupa deschiderea procedurii de redresare financiara sau, dupa caz, a falimentului impotriva unei societati de asigurare.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO