Bănci și Asigurări

Proceduri în linie dreaptă pentru programul de finanţare externă

Autor: Razvan Voican

19.12.2010, 23:45 25

Selectarea de către Ministerul Finanţelor a consorţiului RaduTărăcilă Pădurari Retevoescu - Allen & Overy pentru asistenţajuridică în programul de finanţare externă de 7 mld. euroreprezintă ultima procedură administrativă importantă în pregătireaieşirii pe pieţele externe prin aşa-numitele medium term notes.

Anunţat încă din vara trecută, programul ar fi trebuit lansatdin toamnă, astfel încât Finanţele să-şi poată diversifica surselede lichidităţi şi să poată rezista mai bine presiunii de creştere adobânzilor la titlurile de stat în lei.

Erste Group şi Societe Generale, băncile mandatate încă dinaugust să intermedieze emisiunile de titluri, au angajat firma deavocatură Badea Clifford Chance şi au şi lucrat la prospectul deemisiune.

Ieşirea pe pieţele externe a fost invocată recent de ministrulfinanţelor Gheorghe Ialomiţianu drept "planul B" pentru situaţia încare România nu va îndeplini toate condiţiile pentru ca boardul FMIsă ia în discuţie în şedinţa programată pe 7 ianuarie eliberareaunei noi tranşe de bani pentru România. De asemenea, bugetulaşteaptă 1,2 mld. euro de la Comisia Europeană, bani care însă nuvor veni dacă FMI nu dă undă verde în privinţa evaluăriiangajamentelor asumate de guvern. O condiţie esenţială estetrecerea prin Parlament a bugetului pe 2011 în parametrii discutaţicu Fondul, coaliţia guvernamentală făcând eforturi mari în acestsens.

De asemenea, de aprobarea în Parlament a legii salarizăriiunitare depinde obţinerea tranşei de 360 mil. euro de la BancaMondială, deja amânată de trei ori.

Între timp, Ministerul Finanţelor continuă să-şi flexibilizezepoziţia în raport cu băncile locale, iar joi a vândut obligaţiunide stat pe trei ani în valoare de 500 mil. lei la un randamentmaxim de 7,24%, faţă de 7,1% la licitaţia precedentă dinnoiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO