Bănci și Asigurări

Profitabilitatea bancilor este in crestere

10.11.2004, 00:00 14



Ierarhia primelor cinci banci de pe piata era la sfarsitul lunii septembrie: BCR, BRD, Raiffeisen Bank, CEC si ABN Amro Bank Romania, filiala bancii olandeze revenind rapid pe locul al cincilea dupa ce-l pierduse la jumatatea anului in favoarea Bancpost.



Cei cinci jucatori concentreaza aproape 60% din activele bilantiere totale. Potrivit datelor raportate la BNR, activele sistemul bancar au inregistrat o crestere de 24,4% in primele noua luni ale anului 2004 fata de aceeasi perioada din 2003. In aceste conditii, banca centrala estimeaza ca valoarea activelor ar putea ajunge la 20 miliarde de euro.



In portofoliile acelorasi banci se afla peste 58% din soldul total al creditelor acordate, respectiv aproape 60% din valoarea depozitelor atrase de sistemul bancar.



Cea mai dinamica sursa de finantare a bancilor a fost constituita in acest an de imprumuturile si depozitele atrase de la alte banci, in crestere cu 59,8% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. In ciuda mentinerii unui trend de crestere in termeni reali a economisirii, depozitele atrase de la clientii persoane fizice si juridice s-au majorat cu numai 15,6%. O contributie importanta au avut-o si primele doua emisiuni de obligatiuni lansate de Raiffeisen Bank si BRD. Titlurile s-au bucurat de mare succes printre investitori, contribuind la impulsionarea tranzactiilor bursiere, dar mai ales la asigurarea unor surse stabile de finantare pentru cele doua banci.



Datele statistice pe noua luni indica o incetinire cu 8,4 puncte procentuale a vitezei creditului acordat clientilor persoane fizice si juridice, pana la 22,1%, ca rezultat al reglementarilor prudentiale introduse de BNR privind creditul de consum si cel ipotecar, dar si al interesului bancilor pentru plasamente cu randament stabil si fara risc - in titluri de stat.



In acest context, ponderea creditelor clasificate drept indoielnice si pierderi se ridica la 3,6% din totalul soldului, nivel considerat de BNR ca fiind scazut.



Totusi, ponderea creantelor restante si in litigiu in totalul capitalului propriu al bancilor a crescut la 3,2% la sfarsitul lui septembrie 2004 fata de 2% in decembrie 2003.



Lichiditatea bancilor a ramas ridicata in conditiile in care numai 77% din depozitele atrase de la clientela au fost plasate in credite acordate acesteia. In ceea ce priveste solvabilitatea sistemului bancar, aceasta se ridica la 19,8%, fiind in scadere cu 1,4 puncte procentuale comparativ cu sfarsitul anului trecut, insa la aproape opt puncte peste nivelul minim de 12% impus de norma BNR. Deteriorarea a fost cauzata de cresterea mai rapida a activelor ponderate in functie de risc (26,7%) fata de cea a fondurilor proprii (18,6%).



In schimb, rentabilitatea financiara, determinata ca raport intre profitul net si capitalul propriu, a crescut cu peste trei puncte procentuale in aceeasi perioada, pana la 18,7%.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO