Bănci și Asigurări

Profitul BCR a scazut cu 27% la cinci luni

13.07.2009, 20:34 19

BCR, cea mai mare banca de pe piata, a obtinut un profit net de 306,6 mil. lei (circa 73 mil. euro) dupa primele cinci luni din acest an, conform standardelor romanesti de contabilitate (RAS), in scadere cu 27% fata de aceeasi perioada din 2008, afirma surse bancare.
Castigul este mai mic cu circa 22% si comparativ cu cel inregistrat la sfarsitul lunii aprilie. Banca resimte presiunea cheltuielilor cu provizioanele pentru credite neperformante, aceste costuri insumand in mai 12,5 mld. lei (2,98 mld. euro).
BCR continua sa raporteze date la Ministerul Finantelor si la BNR conform standardelor locale, asa cum fac toate bancile. De asemenea, datele in RAS le sunt furnizate periodic actionarilor, insa raportarile publice le face in standardele internationale cerute de Erste, actionarul majoritar.
Tratamentul diferit al provizioanelor in cele doua variante de contabilitate a inceput sa conduca la discrepante spectaculoase intre rezultatele financiare din cauza sumelor din ce in ce mai mari pe care bancile sunt obligate sa le imobilizeze la cererea BNR, dar care pot fi reflectate mult mai favorabil folosind standardele contabile internationale. Asa se face ca in primul trimestru BCR a avut un profit net de 5,9 mil. lei (1,37 mil. euro) in contabilitatea romaneasca, in conditiile in care grupul BCR, respectiv Erste, actionarul majoritar, au raportat un castig net de 78,3 mil. euro in contabilitatea internationala, in scadere cu aproape 14% fata de trimestrul I din 2008.
O luna mai tarziu, in aprilie, profitul net al BCR pe contabilitatea locala sarea de la 5,9 mil. lei la 392 mil. lei, pentru ca in mai sa coboare la 306,6 mil. lei.
"In primul rand rezultatele in RAS includ doar banca, nu si subsidiarele. In acelasi timp, cele doua standarde de contabilitate sunt foarte diferite - ca urmare si rezultatele difera foarte mult, diferenta in cazul contului de profit si pierdere fiind generata in principal din: metodologiile de provizionare a creditelor, care sunt foarte diferite; mai mult, pana in primul trimestru al lui 2009 metodologia RAS a BNR nu a permis bancilor sa scada din expunerea creditelor garantiile aferente, ceea ce a condus la provizioane mai mari in RAS comparativ cu IFRS; incepand cu trim. II 2009, BNR a permis bancilor sa scada pana la 25% din valoarea garantiilor, ceea ce a rezultat in provizioane RAS semnificativ mai mici", au comentat pentru ZF reprezentantii BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO