Bănci și Asigurări

Profitul UniCredit Tiriac a urcat cu 48%, la 79 mil. euro

Profitul UniCredit Tiriac a urcat cu 48%, la 79 mil. euro
14.03.2008, 19:36 23

UniCredit Tiriac, filiala locala a celui mai mare grup financiar italian, a obtinut anul trecut un profit net de 79 de milioane de euro, in crestere cu 48% fata de anul precedent. Exprimat in lei, rezultatul a fost de 263,1 milioane de lei, marcand o crestere cu peste 50% fata de 2006.
In prezentarea pentru investitori, Alessandro Profumo, directorul general al grupului UniCredit, a aratat ca filiala din Romania a inregistrat anul trecut venituri de 268 de milioane de euro, in crestere cu 14% fata de anul precedent.
"Cresterea de 14% este rezultatul majorarii marjelor de intermediere si al profitului din operatiuni de tranzactionare", a spus Profumo.
UniCredit Tiriac Bank a devenit operationala la jumatatea anului trecut, dupa finalizarea procesului de consolidare intre HVB, Banca Tiriac si UniCredit Romania. Banca nou creata a trecut in coordonarea Bank Austria, o subsidiara a grupului UniCredit, care coordoneaza activitatile in regiunea Europei Centrale si de Est.
Potrivit raportului financiar publicat ieri de Bank Austria, UniCredit Tiriac a inregistrat anul trecut un profit brut de 314 milioane de lei (echivalentul a ceva mai mult de 94 de milioane de euro). Calculata in lei, cresterea profitului a fost de 63%. Spre comparatie, BCR - cel mai mare grup financiar local - a raportat anul trecut un profit net consolidat de 276,5 de milioane de euro, la active de 17,5miliarde de euro.
"Profitabilitatea, eficienta si calitatea activelor au crescut peste media pietei romanesti: ROE (rentabilitatea capitalurilor, n.red.) a depasit 20%, raportul cost/venituri este sub 54%, iar ponderea creditelor neperformante a ramas sub 2%", noteaza Bank Austria.
Activele totale ale bancii au urcat anul trecut cu numai 12,8%, pana la 12,8 miliarde de lei (3,54 miliarde de euro). UniCredit Tiriac a crescut mai incet decat piata anul trecut. Activele totale din sistem au urcat in 2007 cu 45%, pana la 250,7 miliarde de lei (circa 70 de miliarde de euro).
In aceste conditii, UniCredit Tiriac a coborat pe locul sase in ierarhia bancilor locale in functie de activele detinute (potrivit datelor BNR), cu o cota de piata de 5,1%.
Portofoliul de clienti al UniCredit Tiriac a ajuns la sfarsitul anului trecut la 600.000, incluzand persoane fizice si 45.000 de companii.
Creditele acordate clientelei au urcat anul trecut cu 20,5%, in timp ce depozitele atrase au inregistrat o crestere cu 15%.
Creditele pe retail au urcat anul trecut cu 25%, pana la 2,91 miliarde de lei (806 milioane de euro). Bank Austria subliniaza ca motorul cresterii l-au reprezentat creditele cu garantii imobiliare. Depozitele atrase de la clientii de retail (persoane fizice si firme de mici dimensiuni) au urcat cu 7%, la 2,37 miliarde de lei. Fondurile au fost atrase in special prin produsele de cont curent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO