Bănci și Asigurări

Prognoze de apreciere lenta pentru leu

26.05.2008, 19:11 22

Leul va urma o tendinta de apreciere lenta in raport cu euro pana la sfarsitul anului, analistii avansand prognoze de curs de 3,50-3,58 lei pentru un euro in decembrie.
Raiffeisen vede euro la 3,65 lei in iunie, respectiv la 3,60 lei in septembrie si 3,50 lei in decembrie 2008, in timp ce UniCredit are o viziune mai optimista intr-o prima faza, cu o estimare de curs de 3,60 lei/euro in iunie, pana la sfarsitul anului fiind anticipata o relativa stabilizare a cotatiilor in jurul nivelului de 3,58 lei pentru un euro.
BNR a calculat vineri un curs de 3,6755 lei/euro, in scadere cu 0,12 bani fata de ziua precedenta, insa cu circa 4 bani peste nivelul inregistrat la inceputul saptamanii. Pe piata valutara interbancara cotatiile se situau la inchidere la 3,6669-3,6751 lei pentru un euro.
In opinia analistilor Raiffeisen, corelatia dintre evolutia leului si cea a celorlalte monede din regiune in raport cu euro a crescut in ultimele doua luni si ar urma sa ramana ridicata in lunile urmatoare.
"Ne asteptam la o intarire a leului spre sfarsitul anului, cand este probabil sa se imbunatateasca sentimentul pe pietele internationale si sa apara unele vesti bune dinspre economia romaneasca", se spune intr-un raport recent al Raiffeisen. Analistii mentioneaza insa riscul ca nivelul ridicat al deficitului extern sa continue sa aiba un impact negativ asupra perceptiei investitorilor straini.
In viziunea UniCredit, tendinta de intarire usoara a leului ar urma sa fie sustinuta de continuarea procesului de majorare a dobanzii-cheie a BNR, care ar urma sa urce pe 26 iunie pana la 10% pe an si sa ramana acolo pana la nivelul lui 2008. In schimb, Raiffeisen anticipeaza revenirea dobanzii BNR la 9% la sfarsitul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO