Bănci și Asigurări

Promisiunile Finantelor pentru investitorii in titluri de stat

13.10.2005, 19:15 15

Ministerul Finantelor intentioneaza sa lanseze anul viitor primele emisiuni de obligatiuni de stat in lei cu scadenta la 30 de ani, dupa ce in 2005 piata financiara locala a primit astfel de instrumente pe 7, 10, 12 si 15 ani.

Proiectul continua strategia de reducere a costurilor anuale cu datoria publica interna.

De asemenea, Finantele se asteapta in 2006 la o crestere a cererii pentru titluri de stat, in conditiile in care investitorii straini vor putea cumpara si tranzactiona fara nici o restrictie titlurile emise pe piata interna, conform angajamentelor asumate de Romania in cadrul capitolului 4 de negocieri pentru aderare - "Libera circulatie a capitalurilor".

In acest context, un obiectiv important al politicii de indatorare publica interna il constituie construirea unei curbe de randament relevante pentru scadenta de 15 ani, pana la data aderarii.

Ministerul Finantelor isi innoieste promisiunea facuta pietei de a publica in avans calendarul anual al emisiunilor de titluri de stat programate pentru 2006, urmand ca aceasta sa devina o regula care sa asigure cresterea transparentei si predictibilitatii pe piata primara a titlurilor.

Pentru trimestrele II si III din 2005, Finantele au reusit in cele din urma sa asigure publicarea in avans a programului de emisiuni, insa nu a durat mult pentru ca desi luna octombrie a ajuns la jumatate, inca nu a fost anuntat nici un calendar.

O alta ambitie inclusa in politica de finantare o constituie stabilirea unor valori strandard pentru emisiunile de obligatiuni de stat anuntate la maturitati de 3, 5, 10 si 15 ani. La nevoie, suma standard ar urma sa fie obtinuta prin redeschiderea emisiunii initiale, fiind dimensionata astfel incat sa creeze premisele dezvoltarii unei piete secundare a acestor instrumente, prin asigurarea unei lichiditati corespunzatoare.

Scopul final ar fi ca dezvoltarea pietei secundare sa duca la construirea unor referinte, inclusiv pentru emisiunile de obligatiuni municipale si corporatiste.

Tranzactionarea ar urma sa fie usurata o data ce pe 3 octombrie a intrat in vigoare si componenta pentru titluri de stat a sistemului interbancar de decontari electronice.

Ministerul Finantelor estimeaza ca anul viitor cheltuielile cu dobanzile aferente datoriei publice interne se vor ridica la circa 1.178 milioane de lei, reprezentand 0,4% din Produsul Intern Brut estimat, ceea ce ar insemna pastrarea ponderii preconizate pentru 2005. La 30 iunie, datoria publica reprezenta 20,5% din PIB comparativ cu 23,2% la sfarsitul lui 2004.

Pe parcursul acestui an, Finantele au profitat din plin de pe urma cresterii excesului de lichiditati de pe piata monetara, mai ales incepand din vara, cand banca centrala a diminuat spectaculos sumele atrase. In aceste conditii, dobanzile la obligatiunile de stat au scazut rapid, avand in vedere competitia in crestere dintre banci si clientii acestora care cauta instrumente de plasament cu dobanda cat mai ridicata. Iar obligatiunile de stat garanteaza dobanzi fixe pe toata perioada pana la maturitate, spre deosebire de depozitele bancare.

La ultimele licitatii, dobanda la obligatiunile pe 15 ani a ajuns la 7,3%, respectiv la 7% la titlurile pe sapte ani sau la 6,47% pentru obligatiunile cu scadenta la trei ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO