Bănci și Asigurări

Promoţiile la retail şi finanţările corporate au trezit creditul privat

Promoţiile la retail şi finanţările corporate au trezit creditul privat

Autor: Ciprian Valentin Botea

25.05.2011, 23:52 557

Soldul creditului neguvernamental a urcat cu 0,3% în apriliefaţă de luna anterioară şi a ajuns la 204,6 miliarde lei (50,2 mld.euro), volumul finanţărilor noi acordate de bancheri depăşindpentru prima dată în 2011 rambursările efectuate de clienţi, aratădatele BNR.

Avansul creditului privat se datorează creşterii cu 1,5% afinanţărilor în lei, care au depăşit pragul de 78 miliarde leipentru prima dată în ultimul an, în condiţiile în care luniletrecute singurul segment care înregistra creştere era cel alîmprumuturilor în valută. Incluzând impactul inflaţiei, creşterealunară a creditului în lei este mai mică, de 0,8%.

"Avansul creditării în lei a fost stimulat de menţinerea laniveluri scăzute a dobânzilor bancare, fiind vizibil în special pesegmentul companiilor care au costul finaţării legat direct deevoluţia Robor şi care încep să se reorienteze către lei pentrucreditele pe termen scurt. Scăderea diferenţialului de dobândăîntre lei şi euro nu mai încurajează asumarea riscului valutar",comentează Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank.

Soldul creditelor în lei acordate compani­ilor a crescut cu 2,5%luna trecută, ajungând la 43 miliarde lei.

În paralel, împrumuturile în valută au crescut cu 0,6%, lavalori exprimate în euro, atingând echivalentul a 31 mld. euro(126,5 miliarde lei). Avansul finanţărilor în valută s-a dublatfaţă de martie, dar este sub ritmul de creştere consemnat lasfârşitul anului trecut în contextul în care programul "Prima casă"este în continuare blocat.

"Acest program va avea un impact redus asupra evoluţieicreditării în 2011 din cauza dificultăţilor întâmpinate de bănci înimplementarea sa, a întârzierii cu care se demarează programul şi acererii eligibile reduse", consideră Hăncilă.

Pe de altă parte, creditul în lei continuă să scadă în termenianualizaţi, dar declinul a încetinit până la 0,1% în aprilie, faţăde 3,2% în primele trei luni din 2011. Soldul împrumuturilor în leiacordate populaţiei a scăzut cu 7,2% faţă de aceeaşi lună din 2010,la 35,1 miliarde lei, în timp ce finanţările pentru firme au ajunsla 43 miliarde lei, cu 6,6% peste nivelul din aprilie anultrecut.

Anticipând revenirea economiei, bancherii vorbesc acum desprecreşteri pe creditare, iar cei mai optimişti vizează chiar ritmuride două cifre. Ei afişau însă acelaşi optimism şi în primăvaraanului trecut, dar planurile le-au fost date peste cap de măsurilede austeritate de la jumătatea lui 2010.

La capitolul economisire, populaţia şi companiile au continuatsă strângă lei în luna aprilie, volumul depozitelor în monedanaţională urcând cu 0,2% faţă de martie şi 4% faţă de perioadacorespunzătoare a anului trecut, până la 110,6 miliarde lei (27,1mld. euro.

În schimb, economiile în valută s-au diminuat cu 1% faţăsfârşitul lunii martie, scăderea fiind mai accentuată în cazulcompaniilor, pe fondul tendinţei de apreciere a monedei naţionale.Soldul depozitelor în valută ajungea luna trecută la 60,5 miliardede lei (14,8 miliarde de euro).

La nivel agregat, soldul depozitelor a scăzut cu 0,2% faţă demartie, dar continuă să fie cu 2,3% peste nivelul din aprilie2010.

"Economisirea va scădea anul acesta din cauza diminuăriicontinue a veniturilor disponibile, dar şi pe fondul corecţieidrastice a preţului activelor mobiliare şi imobiliare care creeazăoportunităţi de investiţii anul acesta", consideră economistul-şefal Volksbank.

BNR: Creditul privat poate creŞte cu 7% anulacesta

Creditul neguvernamental ar putea să crească cu 7% în acest anîn termeni nominali, perspectivele fiind favorabile, a declaratFlorin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR. "Pe măsură cecreditul guvernamental îşi va încetini creşterea, există spaţiupentru creşterea creditului neguvernamental cu 7% în 2011 întermeni nominali". Georgescu a amintit că în 2009 şi 2010 ritmurilede creştere ale creditării au fost real negative, trend care încăse manifestă. Claudia Medrega

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO