Bănci și Asigurări

Provizioanele care continuă să urce şi revenirea prea lentă a economiei au împins BCR pe pierdere în T3

Provizioanele care continuă să urce şi revenirea prea lentă a economiei au împins BCR pe pierdere în T3
31.10.2011, 00:08 630

Grupul BCR, care include cea mai mare bancă de pe piaţă, a înregistrat în trimestrul al treilea o pierdere de 91 milioane de lei (21 mil. euro) din cauza creşterii abrupte a cheltuielilor cu provizioanele de risc şi a scăderii uşoare a veniturilor din dobânzi.

Este a doua pierdere trimestrială raportată de grupul BCR pe fondul actualei crize economice, după un rezultat negativ de 30 milioane de lei consemnat în ultimul trimestru din 2010.

"Revenirea economică a avut un ritm mai lent decÂt ne aşteptam. Acest fapt se reflectă în evoluţia afacerilor clienţilor noştri, în veniturile acestora, în tranzacţiile pe care aceştia le efectuează cu BCR", a declarat Dominic Bruynseels, preşedintele executiv al BCR.

Grupul a avut cheltuieli cu provizioanele de risc de 663 mil. lei (156 mil. euro) în trimestrul al treilea, cu 7,7% mai mult decât în perioada iulie-septembrie 2010, formarea de credite neperformante accelerÂnd în special pe segmentul companiilor mari. Presiunea provizioanelor s-a accentuat în T3 după ce în primele şase luni se înregistrase o scădere cu 3% a sumelor puse deoparte pentru acoperirea pierderilor din credite. Astfel, rata de acoperire cu garanţii şi provizioane a creditelor neperformante a ajuns la 118% la sfârşitul lunii septembrie, ceea ce înseamnă o reducere cu opt puncte procentuale faţă de nivelul de la jumătatea anului.

Cererea redusă de credite şi scăderea dobânzilor au condus la scăderea cu 11% a veniturilor operaţionale ale BCR în primele nouă luni, pÂnă la 3,15 milioane de lei (749 mil. euro).

Veniturile din dobânzi au fost cu 17,5% mai mici decât în perioada ianuarie-septembrie 2010, ajungând la 2,8 miliarde de lei, comprimarea marjelor de câştig datorându- se inclusiv competiţiei mai strÂnse pentru atragerea clienţilor buni de la concurenţă.

Veniturile din dobânzi au atins 746 milioane de lei, fiind în scădere cu 24% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Andreas Treichl, şeful Erste Group, acţionarul majoritar al BCR, afirma în vară că trimestrul trei va fi încă dificil pentru bancă, previzionând o revenire începând din ultimul trimestru al anului.

Semnalele pozitive din trimestrul al treilea au fost creşterea veniturilor din comisioane şi din tranzacţionare.

Astfel, încasările din speze şi comisioane au crescut cu echivalentul a 20 mil. lei faţă de trimestrul al treilea din 2010 şi au ajuns la 143 mil. lei.

Totodată, venitul net din tranzacţionare a înregistrat un salt spectaculos faţă de perioada iulie-septembrie 2010, urcând de la 8 milioane de lei la aproape 145 mil.lei.

Creşterea veniturilor din comisioane se datorează totuşi şi unui efect de bază puternic, în condiţiile în care aceste venituri scăzuseră semnificativ în trimestrul trei din 2010 pe fondul implementării cunoscutei Ordonanţe 50 care a vizat transparentizarea contractelor de credit.

Volumul creditelor acordate clientelei de bancă şi celelalte subsidiare ale grupului BCR a crescut în primele nouă luni cu 1,3%, ajungând la 52,9 milioane de lei (circa 12 mil. euro). Finanţările din portofoliul băncii s-au majorat cu echivalentul a 1,8 miliarde de lei de la începutul anului, pÂnă la 50,4 miliarde de lei (11,6 mld.euro).

Creditarea s-a dezmorţit în trimestrul al III-lea

După ce primele două trimestre au marcat o stagnare a portofoliului de credite, trimestrul al treilea a însemnat o creştere de circa 3% a soldului total, impactul de curs avÂnd însă o influenţă importantă. Reprezentanţii băncii remarcă vÂnzări mai mari de credite de retail în perioada iulie-septembrie.

Chiar dacă cererea de credite rămâne scăzută comparativ cu anii de boom, bancherii reuşesc să găsească clienţi cărora să le refinanţeze datoriile mai vechi sau cărora să le vândă credite ipotecare garantate de stat prin "Prima casă". BCR a vÂndut începând din iulie, adică în a patra ediţie a programului guvernamental, credite ipotecare cu o valoare cumulată de 150 mil. euro. Datele Erste indică însă o scădere în ultimul an a cotei de piaţă a BCR pe credite de retail şi corporate, pÂnă la 18% şi respectiv 24,1%.

Banca a reuşit să atragă totuşi mai multe fonduri de la clientelă, cota pe depozite de retail urcând la 23,1%, iar cota pe depozite corporate majorÂndu-se pÂnă la 16,8%. BCR avea la sfârşitul lunii septembrie depozite de peste 39 mld. lei (9 mld. euro), cu 3,2% mai mult decât la sfârşitul anului trecut. Raportul credite/depozite urcă astfel la 129%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO