Bănci și Asigurări

BNR lasă populaţia să se împrumute mai departe în valută prin credite ipotecare

Autor: Claudia Medrega

31.10.2011, 00:08 784

Regulamentul privind creditarea populaţiei, "şlefuit" de reprezentanţii BNR împreună cu bancherii comerciali, nu va afecta în cele din urmă accesul la creditele în valută pentru care atât destinaţia, cât şi garanţiile aferente sunt de natură imobiliară.


Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a anunţat vineri, înaintea şedinţei consiliului de administraţie în care urma să fie aprobat mult-discutatul regulament, că acesta nu a fost schimbat "prea mult", fiind "şlefuit" împreună cu băncile, astfel că nu au fost impuse restricţii la creditele ipotecare în valută.

După mai multe săptămÂni în care atÂt oficialii BNR, cât şi bancherii s-au ferit cât au putut să discute în public proiectul de regulament, consiliul de administraţie al băncii centrale a decis că până la urmă restricţiile vor viza numai creditul de consum în valută, nu şi ipotecarele în monedă străină.

BNR abandonează astfel ideea unui avans minim de 30% la creditele ipotecare în euro, care ar fi reprezentat o lovitură dură pentru piaţă, dar şi sloganul încurajării creditului în moneda naţională, care urma să fie stimulat printr-un avans minim de numai 15% la ipotecare.

Cu alte cuvinte, BNR lasă clienţii persoane fizice să-şi asume mai departe riscuri valutare, cu atÂt mai mult cu cÂt nu se mai ştie când va adopta România moneda euro.
Pe de altă parte, puţinii bancheri care s-au încumetat să comenteze proiectul iniţial al BNR au spus că acesta ar fi avut ca efect cert scăderea pieţei creditului de retail tocmai într-o perioadă în care economia se luptă să evite recăderea în recesiune.

BNR a prezentat la începutul lunii septembrie un proiect de regulament potrivit căruia creditele de consum vor avea o scadenţă de cel mult cinci ani, iar clienţii trebuia să aducă garanţ ii de 133% din valoarea împrumutată, în timp ce la finanţă rile imobiliare în euro avansul urma să fie de cel puţin 30%. O restricţionare generalizată a creditului de retail în valută ar fi lovit puternic afacerile băncilor avÂnd în vedere că împrumuturile în valută sunt preferate de clienţi datorită costurilor semnificativ mai mici. La sfârşitul lunii trecute finanţările în euro şi alte valute cumulau 6,98 mld. euro, adică 95% din totalul finanţărilor. Creditul ipotecar a consemnat încă o lună de creştere în septembrie, soldul total urcând la echivalentul a 7,33 mld. euro, dar avansul s-a redus comparativ cu lunile de vară.

Fie BNR nu a dorit de la început să restricţioneze creditul ipotecar în valută şi a vrut doar să "testeze piaţa", fie vocea băncilor străine din ARB a fost suficient de puternică încât să determine BNR să renunţe la această restricţie.


Ce spune BNR despre varianta finală a regulamentului

Regulamentul urmăreşte echilibrarea acordării de credite noi în monedă naţională faţă de cele în valută, ceea ce va contribui la consolidarea stabilităţii financiare şi la asigurarea proactivă a capacităţii debitorilor neacoperiţi la riscul valutar de a-şi onora obligaţiile de restituire a împrumuturilor contractate;

Regulamentul este în linie cu principiile general acceptate la nivelul Uniunii Europene privind creditarea în valută;

Regulamentul impune creditorilor definirea unor criterii mai exigente pentru acordarea creditului de consum în valută;

Regulamentul nu afecteazăcomparativ cu condiţiile actualeaccesul la creditele în valută pentru care atât destinaţia, cât şi garanţiile aferente sunt de natură imobiliară;

Prin acest regulament se îmbunătăţeşte mecanismul de informare şi avertizare a clienţilor cu privire la riscurile aferente împrumuturilor în valută şi consecinţele materializării riscurilor valutar şi de dobândă;

Regulamentul intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO