Bănci și Asigurări

Provizioanele mai mici au lasat loc pentru dublarea profitului Raiffeisen la 37 mil. €

Provizioanele mai mici au lasat loc pentru dublarea profitului Raiffeisen la 37 mil. €
31.05.2010, 23:32 66

Raiffeisen Bank, banca de top zece controlata de grupul austriacRaiffeisen International, a inregistrat in primul trimestru unprofit net de 37 mil. euro, cu 117% mai mare decat in aceeasiperioada din 2009, pe seama injumatatirii cheltuielilor cuprovizioanele, la 16 mil. euro.

Potrivit datelor publicate de banca-mama la Viena, in trimestrulal patrulea din 2009 banca inregistrase o pierdere neta de 2 mil.euro, dupa ce facuse provizioane de

64 de mil. euro, in conditiile in care Raiffeisen Internationalconsolideaza toate operatiunile din Romania si pe cele dinRepublica Moldova.

Bogdan Popa, director executiv pe control financiar sicontabilitate, afirma ca in trimestrul I cresterea creditelorneperformante a incetinit fata de perioadele precedente, inclusivfata de primul trimestru din 2009.

"Prin prisma politicii prudente de provizionare a bancii din2009 si a gradului mare de acoperire cu provizioane a creditelorneperformante, cheltuielile cu provizioanele pentru pierderi dincredite au scazut semnificativ in primul trimestru al acestui an",a explicat Popa.

El a adaugat ca banca si-a redus costurile cu finantarea,beneficiind de imbunatatirea lichiditatii in sistemul bancar,reflectata in reducerea presiunii pe atragerea de depozite.

Creditarea a continuat sa scada

Raiffeisen a castigat din dobanzi 60 mil. euro in trimestrul I,in crestere cu 6 mil. euro fata de primul trimestru din 2009, inprincipal pe seama majorarii ecartului intre dobanzile la creditesi cele la depozite, atat timp cat portofoliul de credite a scazutin continuare.

Soldul total al creditelor s-a diminuat cu 259 mil. euro indecurs de un an, pana la 4,12 mld. euro. Cea mai mare parte ascaderii a provenit din segmentul finantarilor pentru companii,care a ajuns sa detina o pondere de numai 34% din totalulcreditelor inregistrate de Raiffeisen in Romania. Fata de sfarsitullui 2008, portofoliul de credite s-a subtiat cu aproape jumatate demiliard de euro.

Ponderea creditelor in valuta este pe o tendinta de scadere,ajungand la 61,4% in martie, fata de 66,2% in urma cu un an.Depozitele atrase s-au situat la 3,3 miliarde de euro, nivelsimilar cu cel din martie 2009.

Reducerea efortului de provizionare a fost principalul factorcare a contribuit la cresterea semnificativa a profitului intrimestrul I, in conditiile in care veniturile realizate dinoperatiuni au scazut fata de trimestrele anterioare, mai ales celedin tranzactionare.

In primele trei luni din 2010 banca a obtinut venituri de 108mil. euro, cu 17% mai putin decat in ultimele trei luni din 2009.Activele detinute de Raiffeisen au coborat cu aproape 5% in primultrimestru, pana la 5,86 mld. euro. In martie anul trecut banca aveaactive de 6,78 miliarde de euro, acesta ramanand un varfistoric.

Ajustarile de retea inca nu se vad incheltuieli

Nivelul cheltuielilor generale administrative (care includ sicheltuielile cu salariile) a coborat marginal fata de trimestrul alpatrulea din 2009, la 68 mil. euro, desi in primul trimestruRaiffeisen a renuntat la 21 de unitati teritoriale si la 196 deangajati, adica 3% din personal. Este prima data cand Raiffeiseninchide unitati in ultimii ani. La sfarsitul lui martie banca operao retea de 542 de unitati, cu 6.039 de angajati. Desi in primultrimestru din 2009 numarul de angajati fusese cu 14% mai mare, de6.899 de persoane, cheltuielile administrative au totalizat doar 67mil. euro. Bogdan Popa sustine ca banca si-a imbunatatit totusiraportul cost/venit fata de primul trimestru din 2009.

Ieri, Raiffeisen International, actionarul principal, a anuntatcontinuarea procesului de fuziune cu Raiffeisen Zentralbank,raportand in premiera cifre consolidate pe ambele banci. Fuziuneaurmeaza sa fie aprobata pe 7-8 iulie de actionarii celor douaentitati si sa fie finalizata in toamna. Raiffeisen International afacut profit net de 100 mil. euro, in crestere cu 78% fata detrimestrul I 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO