Bănci și Asigurări

Rădulescu, Banca Transilvania: Dinamica anuală a consumului privat ar putea decelera la 6,3%, de la 7,4% în 2016

Rădulescu, Banca Transilvania: Dinamica anuală a...

Autor: Cristina Bellu

03.08.2017, 11:44 161

Ajustările din sfera comerţului cu amănuntul în luna iunie au avut loc pe fondul disipării impactului reducerilor de taxe, a accelerării inflaţiei şi a intensificării percepţiei de risc, cu impact asupra comportamentului de consum, potrivit lui Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transivania.

“Astfel, conform datelor raportate de Institutul Naţional de Statistică, volumul vânzărilor din comerţul cu amănuntul a scăzut cu un ritm lunar de 0,4% în iunie. Această evoluţie a fost determinată, în principal, de scăderea vânzărilor de bunuri alimentare/băuturi/tutun cu 1,7% lună/lună. De asemenea, vânzările de produse nealimentare s-au diminuat cu un ritm lunar de 0,3% în iunie.”, explică  Andrei Rădulescu într-o analiză a instituţiei.

Pe de altă parte, volumul vânzărilor de carburanţi a crescut pentru a doua lună la rând în iunie, cu un ritm lunar de 1,3%. 

În dinamică an/an vânzările din comerţul cu amănuntul au decelerat de la 14% în mai la 7,3% în iunie, această evoluţie fiind determinată în principal de decelerarea componentei bunuri alimentare/băuturi/tutun, de la 13,2% an/an în mai la 3,2% în iunie.

Totodată, dinamica vânzărilor de bunuri nealimentare s-a temperat de la 15,5% an/an în mai la 9,4% an/an în iunie, iar vânzările de carburanţi au crescut cu 10,1% an/an în iunie, în decelerare de la 12,7% an/an în mai.

Astfel, în primele şase luni, volumul vânzărilor din comerţul cu amănuntul a urcat cu 7,8% an/an, evoluţie susţinută de creşterea salariului real, dinamica pieţei creditului şi nivelul ridicat al încrederii consumatorilor (susţinut şi de majorările de preţuri la activele imobiliare şi financiare). 

De asemenea, vânzările de bunuri nealimentare au consemnat un avans de 10,1% an/an, dinamică susţinută de creşterea salariului real (cu peste 14% an/an) şi climatul pozitiv din sfera creditării.

“Datele comunicate de INS confirmă scenariul macroeconomic central al Băncii Transilvania, care indică intrarea consumului privat în faza de maturitate. Acest aspect este reflectat şi evoluţia comerţului cu amănuntul cu un ritm inferior tendinţei în ultimele luni. Practic, estimările econometrice indică faptul că am putea asista la schimbarea tendinţei (din ascendentă în descendentă) în lunile următoare, pe fondul disipării impactului Noului Cod Fiscal şi perspectivelor de majorare a costurilor de finanţare.”, spune   Rădulescu.

Conform acestui scenariu dinamica anuală a consumului privat (principala componentă a PIB) ar putea decelera de la 7,4% în 2016 la 6,3% în 2017 şi 4.4% în 2018.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO