Bănci și Asigurări

Raiffeisen a pierdut la dobanzi si comisioane, dar a castigat din tranzactionare

Raiffeisen a pierdut la dobanzi si comisioane, dar a castigat din tranzactionare
28.07.2009, 18:28 47

Soldul creditelor acordate de Raiffeisen Bank a scazut la semestrul I cu 14,3% fata de nivelul de la jumatatea lui 2008, ajungand la 2,53 mld. euro. Reprezentantii bancii au precizat pentru ZF ca soldul creditelor acordate persoanelor fizice a ramas constant in prima jumatate a anului 2009 comparativ cu aceeasi perioada din 2008. "S-a inregistrat totusi o schimbare de structura pe valute, pentru ca 80% din creditele noi sunt in lei."

Declinul creditarii s-a reflectat in scaderea veniturilor nete din dobanzi cu 19 milioane de euro, pana la 98 mil. euro. In acelasi timp, veniturile nete din comisioane - una dintre sursele importante de castig de anul trecut, au coborat cu peste 22 mil. euro, pana la 94,6 mil. euro.

Scaderea a fost compensata de majorarea puternica a castigului din tranzactionare, care a urcat cu 25,5 milioane de euro, insumand aproape 36 de milioane de euro. Cheltuielile cu provizioanele au sarit de 2,6 ori, insumand 43,7 milioane de euro, reflectand deteriorarea calitatii portofoliului de credite.

De asemenea, nivelul provizioanelor a urcat la 145,4 mil. euro, aproape dublu fata de in urma cu un an.

Banca nu a publicat informatii privind evolutia creditelor neperformante.

"Conform politicii grupului, nu se publica rata creditelor neperformante pe tara, ci pe regiuni; Romania este in Europa de Sud Est, iar grupul va publica cifrele pe 13 august. Pe trimestrul I rata creditelor neperformante in regiune era de 4,2%, in crestere fata de 2,3% la sfarsitul lui 2008", au mentionat reprezentantii bancii.

Nu au dorit insa sa precizeze volumul sau numarul creditelor restructurate si nici eficienta masurilor de sprijinire a clientilor care nu si-au mai putut rambursa creditele.

Steven Van Groningen, presedintele Raiffeisen, afirma ca banca beneficiaza acum de rezultatele unei politici prudente de administrare a riscurilor, care i-a permis sa dezvolte "un portofoliu solid, cu expuneri echilibrate pe segmente si industrii".

Ca urmare a deprecierii leului, cheltuielile cu personalul au scazut cu 8%, pana la 58,26 mil. de euro. De asemenea, numarul angajatilor a scazut cu aproape 300 fata de nivelul de la sfarsitul lui 2008. Cheltuielile administrative au fost mentinute la 62,9 mil. euro, aproape de nivelul din urma cu un an.

In prima jumatate a anului, depozitele atrase de Raiffeisen au scazut cu 6,8% fata de aceeasi perioada din 2008, insumand 3,27 miliarde de euro. Reprezentantii bancii precizeaza ca depozitele atrase de la persoane fizice au crescut cu aproximativ 2%, in principal din depozite la termen in lei.

Pe de alta parte, Raiffeisen a atras resurse substantiale sub forma de depozite constituite de alte banci si care au ajuns sa insumeze aproape 685 milioane de euro, adica de 2,5 ori mai mult decat la jumatatea lui 2008. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO