Bănci și Asigurări

Raiffeisen a primit unda verde pentru pensii facultative

20.06.2008, 20:17 19

Fondul de pensii facultative al Raiffeisen Asset Management (RAM) a primit autorizatia de functionare de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Fondul, pentru prospectul caruia RAM a primit autorizatia anul trecut, se numeste Raiffeisen Acumulare si este al optulea intrat pe piata. Pana la sfarsitul acestui an, piata pensiilor facultative va numara 11-12 fonduri, potrivit estimarilor CSSPP.
"In conditiile in care pensia publica actuala reprezinta in prezent cel mult 40% din salariul mediu pe economie, iar contributia la pensia privata obligatorie va fi in timp de maximum 6% din salariul brut, participarea la sistemul de pensii facultative reprezinta calea prin care se poate asigura un trai decent dupa pensionare", afirma Felicia Popovici, vicepresedintele RAM.
Un alt jucator care va intra in curand pe acest segment este Asirom Concordia, companie detinuta de Asirom, care a primit autorizatia pentru prospectul fondului pe care il va administra, urmatorul pas fiind autorizarea fondului. Pe piata pensiilor facultative mai activeaza companiile Allianz-Tiriac Pensii Private, ING Asigurari de Viata, Aviva Asigurari de Viata, OTP Garancia Asigurari si BCR Asigurari de Viata. Si-au anutat intentia de a administra astfel de fonduri companiile BRD Fond de Pensii si BT Aegon.
La sfarsitul lunii mai, fondurile de pensii facultative aveau active de peste 34,5 milioane de lei (9,6 milioane de euro) si aproape 88.000 de clienti, potrivit ultimelor date ale Comisiei de Pensii Private. Fondul cu cel mai mare numar de participanti este BCR Prudent (21.763), urmat de AZT Moderato (17.016), ING Clasic (15.804), AZT Vivace (14.609), ING Optim (11.990), Pensia mea Aviva (6.464) si OTP Strateg (308). Numarul total al clientilor fondurilor de pensii facultative este estimat sa ajunga la 200.000 pana la finalul anului.
Contributiile la un fond de pensii facultative sunt limitate la 15% din veniturile lunare brute si pot fi platite de angajat, angajator sau impartite intre cei doi. In prezent, angajatorii platesc contributii pentru circa jumatate din clientii fondurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO