Bănci și Asigurări

Raiffeisen Banca pentru Locuinte a gasit 2.373 de clienti intr-o luna

06.07.2004, 00:00 44

Raiffeisen Banca pentru Locuinte, prima institutie financiara specializata in mobilizarea de surse financiare pentru cumpararea/constructia/modernizarea de locuinte, a gasit in prima luna de operatiuni 2.373 de clienti cu care a incheiat contracte de economisire-creditare in valoare totala de 364 miliarde de lei (circa 9 mil. euro).


Secretul numarului de contracte din prima luna sta in forta de vanzari a bancii, constituita in principal din fosti agenti de asigurare. Acestia aveau deja portofolii de clienti pe care ii abordasera in perspectiva lansarii produsului, inca inainte ca banca sa inceapa sa functioneze.


De altfel, una din conditiile pentru recrutare a fost existenta unui portofoliu de 100 de clienti potentiali.


Vanzarea produsului va fi insa sustinuta si prin intermediul retelei de sucursale a Raiffeisen Bank.


Raiffeisen Banca pentru Locuinte, ai carei actionari sunt Raiffeisen Bank-Romania, Bausparkasse Schwaebisch Hall-Germania si Raiffeisen Bausparkasse-Austria - a primit autorizatia de functionare de la BNR pe 2 iunie 2004.


Valoarea medie a unui contract incheiat este de 151 milioane de lei, aceasta valoare reprezentand suma de economisit pana la scadenta plus contributia bancii si prima platita de stat. Suma minima contractata este de 30 milioane de lei, insa valoarea maxima a unui contract a ajuns la un miliard de lei.


"In contextul in care ritmul de economisire in banci se mentine la un nivel destul de scazut, primele rezultate ale bancii - dupa numai o luna de la lansarea produsului - confirma asteptarile noastre legate de potentialul pietei locative romanesti. In plus, rezultatele sunt cu atat mai imbucuratoare cu cat produsul oferit de noi este absolut nou in sistemul bancar romanesc", a declarat Ionut Costea presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL).


Numarul contractelor incheiate este considerat incurajator in contextul in care un studiu de piata recent indica un apetit foarte scazut pentru economisire la nivelul gospodariilor, atat timp cat se mentine o preferinta evidenta pentru consumul pe credit, iar acesta absoarbe eventualele disponibilitati pentru economisire.


Mentinerea unor dobanzi consistent real pozitive la depozitele bancare in lei a constituit insa un stimulent care a sustinut un trend fragil de crestere a economisirilor in ultimele luni.


Schema de economisire/creditare in domeniul locativ, un concept importat pe piata locala, presupune atragerea de depozite de la clienti urmata de acordarea de credite cu dobanda fixa, pe baza sumei economisite, pentru investitii in domeniul locativ.


Statul sprijina functionarea acestui sistem reglementat printr-o lege speciala, prin plata de la buget a unei prime reprezentand 30% din depunerile anuale. Prima nu poate depasi insa cuantumul unui salariu lunar mediu brut pe economie comunicat de Institutul National de Statistica la sfarsitul anului.


De asemenea, Fiscul intentioneaza sa incurajeze economisirea prin propunerile de completare a Codului fiscal pentru 2005. Astfel, nu vor fi impozitate veniturile sub forma dobanzilor bonificate la depozitele clientilor constituite in baza Legii privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ, in conditiile in care dobazile acordate de banci la depozitele standard inca sunt taxate la sursa cu 1%, fara a fi globalizate cu celelalte surse de venit. De asemenea, potrivit proiectului de completare a Codului, nu vor fi impozabile veniturile reprezentate de prima de stat acordata in coformitate cu prevederile aceeiasi legi.


Produsul RBL presupune incheierea unui "contract de economisire-creditare" in baza caruia clientul economiseste o suma reprezentand "suma minima de economisire" si dobandeste astfel dreptul de a primi un credit cu dobanda fixa.


Economisirea, respectiv creditare se fac in lei. Conditia este ca titularul unui astfel de contract trebuie sa economiseasca cel putin jumatate din suma contractata. La sfarsitul perioadei de economisire, clientul beneficiaza de un credit a carui valoare va fi egala cu suma totala a economiilor facute, inclusiv prima de la stat. Dobanda pe care banca o va percepe pentru imprumutul acordat este de 6% pe an. Depunerile sunt bonificate cu o dobanda de 3% pe an.


Imprumutul va fi acordat in lei, iar dobanda va fi fixa pe toata perioada creditului indiferent de fluctuatiile dobanzilor pe piata monetara. Etapa de economisire trebuie sa dureze minimum 18 luni.


Raiffeisen Banca pentru Locuinte este prima institutie care opereaza acest sistem practicat atat pe piete mature, cum este cea germana, cat si in alte tari din Europa Centrala.


Un proiect similar era pregatit pentru CEC inca din luna august a anului trecut, in colaborare cu o banca germana specializata in domeniu - LBS Bayerische Landesbausparkasse. Noua institutie, Erste Bausparkasse (EBS) Romania urma sa devina functionala pana la sfarsitul lui 2003, insa proiectul nu a avansat dupa semnarea contractului. Potrivit acestuia, EBS urma sa aiba un capital social de circa 10 milioane euro, banca germana LBS participand cu 60% din suma, iar CEC cu 40%.


Raiffeisen s-a miscat insa intre timp, lansand prima banca pe acest segment de piata. Investitia pentru infiintarea noii institutii se ridica la 15 milioane de euro, din care 10 milioane reprezinta contributia grupului Raiffeisen. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO