Bănci și Asigurări

Raiffeisen Bank intra direct in brokerajul pensiilor private facultative

31.07.2007, 15:15 25

Raiffeisen Bank a fost autorizata ca broker de pensii private facultative (pilonul III), conform informatiilor publicate pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Astfel, Raiffeisen devine prima institutie de credit care va vinde direct produse de pensii facultative. Conform legislatiei, bancile si brokerii de asigurare pot vinde direct produsele de pensii facultative de pe piata, cu conditia primirii unui aviz in acest sens din partea CSSPP.
In schimb, in cazul pensiilor obligatorii (pilonul II), bancile si brokerii de asigurare pot intermedia produsele de pe piata doar daca isi infiinteaza un broker specializat in pensii, adica o entitate separata, cu obiect unic de activitate intermedierea pensiilor private.
Cel mai probabil, banca austriaca va vinde in reteaua proprie fondul de pensii facultative Raiffeisen Acumulare, administrat de Raiffeisen Asset Management.
Fondul va aparea pe piata in urmatoarele saptamani, dupa ce prospectul i-a fost deja autorizat de CSSPP.
Conform unor declaratii anterioare ale oficialilor bancii, Raiffeisen s-ar putea implica si in distributia pensiilor obligatorii, prin infiintarea unui broker specializat in aceasta activitate.
Pana la sfarsitul saptamanii trecute, un numar de 17 brokeri de asigurare si 11 brokeri de pensii au fost autorizati pentru intermedierea produselor de pensii private (facultative si obligatorii). Lista brokerilor autorizati poate fi consultata pe site-ul CSSPP, la sectiunea Registru. Estimarile asociatiei brokerilor de asigurare (UNSICAR) arata ca pana la 50 de brokeri de asigurare ar putea fi interesati de intermedierea produselor de pensii facultative.
Deocamdata insa, toti ochii sunt atintiti asupra pensiilor private obligatorii, unde se apropie tot mai mult startul oficial al campaniei de vanzarea a produselor, programat pe 17 septembrie. Pe lista de asteptare pentru licenta de administrator de pensii obligatorii au ramas 12 societati, dupa ce ING Fond de Pensii, Allianz-Tiriac Pensii Private si Aviva au primit aceasta autorizare din partea CSSPP saptamana trecuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO