Bănci și Asigurări

Raiffeisen mai strange 100 mil. dolari pentru expansiune

02.09.2004, 00:00 18



Raiffeisen Bank a mandatat patru banci internationale sa aranjeze un credit sindicalizat in valoare de 100 milioane de dolari, pe trei ani, pentru a finanta dezvoltarea in continuare a operatiunilor bancii.



Cele patru banci care se vor ocupa de strangerea banilor sunt: Bank Austria Creditanstalt, DZ Bank, JP Morgan si Mizuho Corporate Bank.



In acelasi scop, banca a incheiat recent inca o majorare a capitalului social, cu 44 milioane de euro.



In cadrul acestei operatiuni, actionarul principal, grupul austriac Raiffeisen, a varsat peste 43,89 milioane de euro.



Capitalul Raiffeisen Bank Romania este detinut in proportie de 99,35% de Raiffeisen International, iar un procent de 0,65% se afla disipat la 17.767 de mici actionari, din care 16.410 sunt persoane juridice.



Finantarea expansiunii rapide a bancii a fost sustinuta si prin lansarea in luna mai a unei emisiuni de obligatiuni pe piata interna, care au adus circa 34 milioane de euro.



Presedintele bancii, Steven van Groningen, afirma ca banii care urmeaza a fi obtinuti din creditul sindicalizat sunt necesari pentru a sustine obiectivele stabilite de Raiffeisen privind expansiunea rapida a portofoliului si a cotelor de piata pe toate segmentele bancare.



"Avem sustinerea actionarului majoritar, care a contribuit semnificativ la cresterea capitalului bancii. Rezultatele primelor sase luni au confirmat previziunile de crestere, ceea ce explica iesirea pe pietele financiare internationale in cursul lunii septembrie", a aratat oficialul Raiffeisen.



La sfarsitul primului semestru, banca a raportat un profit net de 4,4 milioane euro, rezultat aproape egal cu cel consemnat la nivelul intregului an 2003. In aceeasi perioada, activele bancii au avansat cu peste 38,5%, ajungand la 1.435,1 milioane euro.



Creditele acordate de Raiffeisen Bank clientilor au atins 909,7 milioane euro, in urcare cu 34,5% fata de sfarsitul anului precedent, o crestere similara regasandu-se si la nivelul depozitelor, care totalizeaza 916,3 milioane euro.



Pentru anul acesta, actionarii au aprobat un plan de investitii in suma de 44,3 milioane euro, din care sectorul IT va beneficia de 29,7 milioane de euro. In acelasi timp, conducerea Raiffeisen Bank si-a propus o majorare a activelor totale cu 60% fata de decembrie 2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO