Bănci și Asigurări

Raiffeisen tine banii de la BERD de rezerva

21.01.2010, 23:03 27

Raiffeisen Bank, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata,nu a tras pana acum creditul subordonat de 25 de milioane de europe care actionarul sau majoritar, Raiffeisen International, l-anegociat cu BERD in toamna trecuta, pentru ca nu a avut nevoie debani.

"In principiu, nu avem nevoie de acesti bani pentru capital, dare bine sa ii ai la indemana. Nu ne-am grabit sa-i luam inclusiv dinconsiderente de eficienta, pentru ca daca ai prea mult capitaldevine costisitor. Ii vom folosi cand vor expira alte creditesubordonate", afirma Steven van Groningen, presedintele bancii.

Banca ar urma astfel sa inlocuiasca o parte din creditelesubordonate primite de la banca-mama, Raiffeisen International. Lasfarsitul lui 2008, Raiffeisen Bank Romania avea datoriisubordonate cu scadenta mai mare de un an in valoare de circa 87mil. euro.

Creditul de 25 mil. euro fusese aranjat in septembrie 2009pentru consolidarea capitalului Raiffeisen astfel incat sa poata ficontinuata creditarea in contextul cresterii volumului de crediteneperformante. Creditul subordonat poate fi asimilat capitalului derangul 2 (Tier 2), fiind luat in calcul la evaluareasolvabilitatii.

Van Groningen considera ca dezechilibrul creat pe piata dejucatorii care inca sunt nevoiti sa plateasca dobanzi mari ladepozite pentru a atrage lichiditati "se va rezolva de la sine"."Pentru a da dobanzi mai mari la depozite, trebuie sa ceri un pretmai mare la credite, ceea ce te duce la acceptarea unui risc maimare, iar o asemenea formula nu poate tine la nesfarsit." Totusi,el nu crede ca vor aparea "incidente neplacute" pe piata bancara inacest an, parametrii de risc fiind sub controlul BNR.

In contextul asteptarilor de revenire a economiei, sefulRaiffeisen vede potential de finantare in agricultura, energie siretail. "In imobiliare nu se misca nimic", a incheiat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO