Bănci și Asigurări

Raiffeisen vrea 30 de milioane de euro de la investitori de pe piata locala, pe trei ani

10.05.2004, 00:00 19



Raiffeisen Bank lanseaza lunea viitoare cea de-a doua emisiune de obligatiuni corporatiste a unei banci pe piata romaneasca. Valoarea finantarii pe care a treia banca din sistem spera sa o atraga astfel se ridica la 1.200 miliarde de lei (circa 30 milioane de euro), iar scadenta imprumutului obligatar va fi de trei ani. Incurajata, probabil, de succesul de luna trecuta al emisiunii de obligatiuni a BRD- SocGen, Raiffeisen vrea sa atraga o suma mai mare de la investitori, oferind insa o dobanda mai mica in conditiile in care mizeaza pe o cerere suficient de mare, astfel incat sa nu fie nevoita sa plateasca o prima de atractivitate.



Astfel, dobanda oferita de BRD este indexata semestrial si este egala cu dobanda la depozitele plasate de banci pe piata interbancara -BUBOR - la sase luni. Primul cumpon al obligatiunilor BRD va asigura detinatorilor o dobanda anuala de 21,28%. La randul lor, obligatiunile Raiffeisen vor avea dobanda indexata tot semestrial, dar valoarea acesteia va fi calculata ca medie a dobanzilor la depozitele atrase/plasate de banci pe piata interbancara (BUBID/ BUBOR) la sase luni la care se vor adauga 0,5 puncte procentuale. La cotatiile actuale de pe piata interbancara din formula propusa de Raiffeisen reisese o dobanda mai mica decat primul cupon BRD, de 20,38%. Pana la scadenta titlurilor, situatia s-ar mai putea schimba, in functie de evolutia dobanzilor de pe piata interbancara. Celelalte obligatiuni in lei cu dobanda indexabila emise pana acum piata romaneasca de municipalitati ofera dobanzi care depasesc cu unu pana la trei puncte procentuale media dintre BUBID si BUBOR.



Pentru vanzarea obligatiunilor, Raiffeisen va apela la un sindicat de intermediere compus din Raiffeisen Capital & Investment, societatea de brokerak a bancii, in caliate de "Lead Manager" si Alpha Finance, societatea de brokeraj a Alpha Bank in calitate de "Manager". Obligatiunile vor putea fi subscrise la ghiseele din reteaua Raiffeisen. Ulterior, banca intentioneaza sa listeze obligatiunile la Bursa de Valori pentru a consolida valoarea si lichiditatea instrumentului, astfel incat detinatorii sa le poata vinde inainte de scadenta.



"Prin aceasta emisiune de obligatiuni pe care o lansam vrem sa demonstram ca o companie din Romania se poate finanta de pe piata de capital locala. Venim in intampinarea cerintelor investitorilor romani care asteapta astfel de produse si in acelasi timp satisfacem si necesitatile noastre de finantare pentru viitoarea dezvoltare a bancii," spune James Stewart, vicepresedintele Diviziei de Trezorerie si Piete de Capital din cadrul Raiffeisen. Obligatiunile emise de BRD, a doua banca din sistem, au fost vandute in numai patru zile lucratoare. Ramane de vazut daca titlurile celui de-al treilea jucator de pe piata bancara vor imbunatati recordul.



Potrivit analistilor, obligatiunile emise de banci sunt foarte atractive si pentru invesitorii staini, in conditiile in care dobanzile de pe piata romaneasca sunt cu mult superioare ratei inflatiei, pentru urmatorii ani se estimeaza o apreciere in termeni reali a leului pe piata valutara, iar ratele dobanzilor pentru euro si dolar sunt in prezent la cele mai mici niveluri din ultimii 50 de ani. Obligatinile sunt in prezent una din putinele modalitati pe care investitorii staini le au pentru a castiga din dobanzile mari de pe piata romaneasca, in conditiile in care reglementarile Bancii Nationale inca nu le permit sa faca plasamente in depozite bancare.





Puterea exemplului reusit



Obligatiunile emise de banci, dar si de clientii companii ai acestora, ar putea deveni,an sfarsit, produse financiare de masa si pe piata romaneasca, undeva in 2005.



Pasul facut de BRD prin lansarea pe piata a unei prime asemenea emisiuni este urmat de Raiffeisen, insa alte doua banci ar putea iesi pe piata pana la sfarsitul acestui an.



Obligatiunile reprezinta a patra sursa principala de finantare - stabila pe termen mediu si lung - pentru o banca, dupa capitalul propriu, resurse atrase din credite si depozite ale clientilor. Din punctul de vedere al bancilor, diferenta dintre un depozit bancar clasic pe o perioada mai lunga si obligatiuni consta in faptul ca daca in cazul primei variante banii pot fi retrasi si inainte de scadenta, si deci banca nu se poate baza pe ei pe intreaga perioada, in cazul obligatiunilor posibilitatea rascumpararii inainte de termen costa mult mai mult.



In acelasi timp, reprezinta o alternativa de plasament pentru investitori, pe o piata atat de saraca in instrumente. Iar randamentele sunt cat se poate de atractive in acest moment, avand in vedere si gradul de risc minim.



O problema o poate constitui in aceasta faza lichiditatea acestor instrumente, pana la dezvoltarea unei piete secundare consistente. Experienta obligatiunilor municipale nu pledeaza pentru o asemenea perspectiva prea apropiata.



Pe de alta parte, recurgerea la aceasta sursa de finantare pentru banci inlatura o teama mare a supraveghetorului privind disparitatile dintre scadentele activelor si cele ale pasivelor bancilor romanesti.



Piata asteapta produse financiare mai sofisticate, cum ar fi obligatiunile cu dobanda indexata la inflatie - incluse de la sfarsitul lui 2003 in portofoliul de instrumente al Ministerului Finantelor - ori cele emise pentru acoperirea finantarilor ipotecare. De asemenea, scaderea inflatiei ar trebui sa aduca emisiuni de obligatiuni cu dobanda fixa.



Succesul pe care l-a inregistrat BRD, care a vandut in numai patru zile obligatiuni in suma de 500 miliarde de lei, nu poate face altceva decat sa incurajeze si alti emitenti ca aceasta ar putea fi una dintre cele mai simple cai de finantare si totodata de dispersie a riscului.



Dupa cum indica ultimele informatii care circula in mediul financiar, mai sunt in faza de proiect obligatiuni emise de Alpha Bank si Banc Post.



Volksbank tocmai a renuntat la o asemenea idee, considerand ca nu merita sa-si asume riscul de a nu putea plasa o emisiune intreaga la un pret bun.



BCR, cea mai mare banca romaneasca, isi mentine, cel putin deocamdata, inclinatia spre euroobligatiuni - oficialii bancii sustinand in continuare ideea emiterii, pe pietele externe, de obligatiuni denominate in euro undeva in toamna acestui an.



Ca bancile vor apela, mai devreme sau mai tarziu, la emisiuni de obligatiuni pentru diversificarea surselor de finantare este evident. Si aceasta cu atat mai mult cu cat prelungirea maturitatilor la sursele atrase devine o necesitate pentru marea parte a jucatorilor din sistemul bancar. Mai ales pentru aceia cu expunere foarte mare pe piata creditarii, unde scadentele incep sa fie impinse preponderent spre scadente medii si lungi, astfel incat acestea sa fie accesibile cat mai multor segmente de clienti. Mentinerea economiilor din banci la nivele destul de mici, si mai ales reticenta fata de scadentele lungi, obliga acum bancile sa gaseasca alte surse pentru a-si asigura lichiditatile pe termene mai lungi. De la credite externe, la linii de finantare de la bancile mame si pana la obligatiuni. vlad.nicolaescu@zf.ro , razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO