Bănci și Asigurări

Record de stabilitate pentru euro si dolar

16.10.2006, 18:12 12

Euro a incheiat vineri a patra zi consecutiva in care s-a mentinut la nivelul de 3,50 lei. La inchiderea sedintei de trazactionare pe piata valutara, cotatiile se situau la niveluri de 3,5060/3,5085 lei pentru un euro, in conditiile in care BNR calculase un curs de 3,5062 lei, in scadere cu 0,31 bani fata de ziua precedenta.
Pe fondul unei cereri de valuta semnificative, leul nu a inregistrat o apreciere la fel de mare precum alte monede din regiune, care au beneficiat de pe urma unei imbunatatiri a atitudinii investitorilor straini fata de zona Europei Centrale. Ramane de vazut daca saptamana aceasta va fi spart pragul de 3,50 lei pentru un euro.
In perioada urmatoare se vor confrunta pe piata o cerere de valuta mai mare pentru importurile de sezon, incurajate de scaderea recenta a cursului, cu posibile intrari noi de capital strain atrase de dobanzile inca mai ridicate decat in regiune, chiar cu perspectiva unei noi majorari, pe fondul diminuarii perceptiei de risc ca urmare a consolidarii ratingurilor de tara din categoria "investment grade". Balanta ar putea fi inclinata cand de-o parte, cand de cealalta, rezultand miscari marunte si frecvente in jurul palierului de 3,50 lei pentru un euro.
La fel de stabil ca euro a fost si dolarul, mentinandu-se in ultimele patru sedinte de trazanctionare de saptamana trecuta la nivelul de 2,79 lei. Totusi, in decursul ultimei luni, moneda americana a inregistrat o crestere de 1,2% in raport cu leul, in timp ce paritatea euro/leu a ramas practic constanta. Comparativ cu perioada din urma cu un an, dolarul este insa cu 7,2% mai slab, in timp ce fata de euro leul consemneaza un stoc de apreciere in termeni nominali de aproape 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO