Bănci și Asigurări

Reducerea dobanzii cu 0,5% de catre BNR: p miscare asteptata, dar neconvingatoare

08.06.2004, 00:00 15



Mult asteptata scadere a dobanzii de interventie a BNR - principalul ghid al pietei bancare, nu va aduce o la fel de asteptata micsorare a dobanzilor la creditele in lei. Nici nu ar avea cum, avand in vedere ca la dobanzi actuale de peste 20%, o scadere de 0,5% este infima. In ipoteza mentinerii unui asemenea pas de descrestere, ar fi nevoie de cel putin trei-patru astfel de miscari pentru a vedea si o coborare semnificativa a dobanzilor de pe piata. Chiar si asa, atractivitatea creditului in euro sau dolari nu va fi amenintata, cel putin pana spre sfarsitul anului.



Bancherii mizeaza pe mentinerea unei tendinte constante de scadere a dobanzii de interventie a Bancii Nationale, desi iau in calcul riscul unei inghetari a acesteia in situatia in care reaprinderea unor presiuni inflationiste ori cresterea necontrolata a deficitului extern o vor impune. Toti spera insa ca nu va fi repetata experienta de anul trecut, cand reducerea dobanzilor s-a inversat dupa numai cateva luni.



Confruntate cu restrangerea numarului de clienti amatori de credite de consum, unele banci ar putea anticipa si al doilea pas de scadere a dobanzii, astfel incat sa aplice o ajustare a dobanzilor cu circa un punct procentual, atat la credite cat si la depozite. Semnalul era asteptat cu nerabdare si de comerciantii care vand pe credit, insa primul pas de scadere a dobanzii este insuficient pentru a vedea o relansare spectaculoasa a cererii.



In conditiile nevoilor mari de lichiditati cu care se confrunta unele banci, riscul unei reduceri descurajante a dobanzilor la depozite este diminuat comparativ cu situatia de anul trecut, cand bancile nu erau interesate decat sa-si plaseze banii.





Rasvan Radu, vicepresedinte Raiffeisen Bank



"Nu o vad ca pe o scadere simbolica, ci ca pe un prim pas dintr-o strategie de scadere a dobanzilor pe piata romaneasca.



Reducerea de 0,5% este prea mica pentru a discuta si de o reducere a marjelor. Probabil ca bancile vor micsora dobanzile si la credite si la depozite astfel incat sa conserve nivelul marjelor. In piata, scaderea dobanzii de interventie s-ar putea vedea in dobanzi mai mici cu in jur de 1%, in masura in care bancile vor anticipa si urmatorul pas al BNR.



Mai departe va fi nevoie de o scadere foarte graduala, astfel incat sa nu fie afectata economisirea, tocmai acum cand s-a consolidat."





Dan Pascariu, presedintele HVB Bank Romania



"Avand in vedere nivelul dobanzii nominale, 0,5% este putin. Reducerea poate fi privita ca pe un semnal, care sa dea un anumit imbold pietei, insa ramane de vazut in ce masura va fi preluat acesta, in functie si de crearea unor asteptari privind un al doilea pas.



BNR are propriile obiective de echilibre macroeconomice, insa semnalul de micsorare a dobanzii va trebui sa fie mai viguros in lunile urmatoare pentru ca altfel ramanem intr-o situatie paradoxala - inflatie ca obiectiv foarte mica, de 9-10%, si dobanzi pe piata de peste 20%.



Nici nu se poate discuta de scaderea marjelor intre dobanzile la credite si cele la depozite. Probabil ambele vor scadea, chiar cu ceva mai mult de 0,5%."





Paul Prodan, director general adjunct ING Bank Romania



"In conditiile actuale, BNR ar putea mentine o cadenta a reducerii dobanzii cu circa 0,5%, poate chiar un punct pe luna, pentru a restrange spre finalul anului discrepanta fata de nivelul inflatiei. Prognoza noastra este ca dobanda va cobori la 18% in luna august. Insa dupa aceasta prima miscare, efectul in piata va fi pur marginal. Scaderea va fi preluata mai intai de ratele dobanzilor pe piata interbancara. Daca se mentine o scadenta de 0,5 puncte pe luna, de-abia dupa pasul al patrulea am putea vedea micsorari semnificative de dobanda pentru clientela bancilor."





Radu Craciun, senior analist ABN Amro Bank Romania



"Impactul deciziei BNR asupra dobanzilor de pe piata va fi neglijabil. Este vorba mai degraba despre un mesaj legat de anticiparea unor evolutii macroeconomice si de un anumit confort de care piata are nevoie. Reducerea de numai 0,5% sugereaza o abordare foarte graduala, in pasi mai multi si mai mici de scadere a dobanzii.



In cazul in care apar presiuni pe preturi sau alte derapaje, este posibil sa vedem intreruperea pasilor si o anumita stagnare. Oricum, BNR ar trebui sa astepte o luna, sa vada efectele, inainte de a merge mai departe.



Piata va fi foarte prudenta in a prelua acest semnal de scadere a dobanzii, dupa experienta de anul trecut."





Bogdan Baltazar, presedintele BRD-SocGen



"Reducerea cu numai 0,5% arata ca BNR nu este deloc convinsa de faptul ca presiunile inflationiste au scazut, ca deficitul de cont curent este sub control, ca sunt posibile asanarea si disciplinarea sectorului de stat intr-un an electoral, ca arieratele chiar vor scadea.



Sper ca, in ciuda presiunilor politice, BNR va continua sa monitorizeze atent indicatorii macroeconomici. Ca atare, nu exclus ca aparitia unor semnale nelinistitoare sa blocheze tendinta de scadere a dobanzii.



Bancile isi vor reconsidera nivelurile dobanzilor practicate atat la credite cat si la depozite de-abia dupa ce reducerea cumulata a dobanzii va ajunge la 1,5%."





Dan Ostahie, presedintele Altex



"Miscarea BNR era asteptata, avand in vedere mesajele guvernatorului din urma cu o luna. Aceasta reducere, chiar daca modesta, confirma importanta creditului de consum. constientizarea costurilor este din ce in ce mai importanta si, implicit, rolul dobanzii va creste. Este o directie sanatoasa, fiind un semnal bun pentru piata."
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO