Bănci și Asigurări

Reguli noi de raportare financiara pentru banci

08.07.2004, 00:00 21



Bancile romanesti vor lucra, incepand de anul viitor, cu un nou sistem de raportare financiara. "In urma eforturilor facute de comunitatea bancara, impreuna cu Banca Nationala, Ministerul Finantelor si companiile de audit in cursul acestui an vom avea un regulament, niste norme privind raportarea financiara care vor fi obligatorii pentru banci incepand din 2005", a declarat ieri Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, fara sa ofere detalii. El a spus ca aceasta masura face parte dintr-un pachet care va armoniza legislatia in domeniu cu aquis-ul comunitar si cu principiile Comitetului de la Basel.



"Sistemul de plati trebuie sa fie mult mai flexibil. In prezent, la noi suportul principal este hartia si de aceea trebuie implementat sistemul electronic de plati. Acest sistem va fi realizat pana la finele acestui an. In acest domeniu avem avantajul ultimului venit pentru ca vom implementa cele mai bune solutii", a afirmat Ghetea.



El a mai spus ca in toamna va incepe sa functioneze si Biroul de credit pentru monitorizarea imprumuturilor acordate de banci persoanelor fizice. Biroul de credit va fi organizat sub forma unei societati comerciale care va avea ca actionari 25 de banci. Sistemul va administra o baza de date despre toate creditele luate de persoanele fizice, ceea ce va permite bancilor sa verifice solvabilitatea clientilor si numarul de credite luate de acestia.



"In plus, din 2006, plafonul de garantare a depozitelor din sistemul bancar va fi de 20.000 de euro, de la 6.000 de euro cat este in prezent, si va acoperi atat plasamentele populatiei, cat si pe cele ale microantreprinderilor si ale intreprinderilor mici", a declarat Ghetea.



Schimbari importante pentru sistemul bancar romanesc va aduce si implementarea principiilor Comitetului de la Basel. "Vom fi obligati sa respectam mai multe reguli in privinta monitorizarii riscurilor. De exemplu, in prezent, plasamentele facute la Ministerul Finantelor, in titluri de stat, sunt considerate cu risc zero, dar dupa implementarea principiilor de la Basel, acestea vor fi considerate cu risc 100%. Astfel, in prezent, cand cineva garanteaza un credit cu titluri de stat, noi consideram ca aceasta este o garantie buna, dar, din 2006, lucrurile se vor schimba. In aceste conditii, vor fi mai putini clienti care se vor califica pentru a lua un credit", a mai spus presedintele ARB. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO