Bănci și Asigurări

Rekkers: BT nu are nevoie de capital suplimentar

11.06.2009, 16:08 22

Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania, afirma ca banca sa nu are nevoie de o majorare a capitalului social in urma testelor de rezistenta la stres rulate de BNR, reusind sa-si mentina solvabilitatea peste pragul de 10%.

"Nu avem nevoie de capital suplimentar. Daca am recurge la o asemenea operatiune ar fi pentru motive ofensive, nu defensive. In prezent, ne luptam, rezistam, avem o lichiditate foarte buna", a spus Rekkers, mentionand ca si-ar dori ca banca sa fie cat mai bine pozitionata cand va veni relansarea de dupa criza.
Principalul actionar al BT este BERD, cu o participatie de 15%, restul actiunilor fiind cotate. La Bursa capitalizarea bancii fluctueaza in jurul a 300 mil. euro.
Cat priveste provizionarea si efectele acesteia asupra profitului bancii, afirma ca a mentinut politica prudenta de constituire a provizioanelor si in trimestrul II, mentionand ca este prea devreme pentru a comenta rezultatele financiare. "Ceea ce m-a bucurat in trimestrul I a fost ca profitul inainte de provizionare a crescut cu 60%, adica am avut de unde face provizioane." Pe primele trei luni, profitul net al BT a scazut la un minim record de 1 mil. lei.
Banca Transilvania a lansat ieri o linie de credit pentru IMM-uri garantata in proportie de 80% de Fondul de Garantare a Creditelor, iar restul de banca, finantarea fiind destinata nevoilor de capital de lucru ale firmelor, incluzand platile pentru furnizori, utilitati, salarii, precum si pentru achitarea datoriilor, inclusiv catre bugetul de stat. Valoarea maxima a finantarii este de 250.000 de lei sau echivalentul in euro, iar termenul de acordare este de un an.
Dobanda este de 15% pe an la lei, respectiv de 9,5% pe an la euro, iar firmele nu au nevoie de niciun fel de garantii.
Tiberiu Moisa, director clienti corporativi & IMM, afirma ca o companie eligibila pentru linia de credit garantata trebuie sa aiba minimum doi ani de activitate, scaderea cifrei de afaceri sa nu fie mai mare de 25% conform ultimului bilant contabil semestrial si sa aiba macar profit din exploatare. De asemenea, poate avea intarzieri de pana la 30 de zile la plata datoriilor catre banci, dar nu si restante la bugetul de stat, desi linia de credit poate fi folosita pentru plata de impozite la zi. Sunt tolerate si unele incidente cu ordine de plata, insa firma nu trebuie sa aiba interdictie la emiterea de cecuri.
"Nu are sens sa negam realitatea, care nu este roz. Ii sprijinim pe cei care demonstreaza ca fac eforturi pentru a rezista in continuare", spune Moisa. Pe langa comisioanele uzuale catre banca, clientul trebuie sa achite un comision de garantare de 2% catre Fondul de Garantare a Creditelor.
Moisa se asteapta sa vanda noua linie de credit catre cel putin 1.000 de firme pana la sfarsitul anului, valoarea totala a finantarilor urmand a fi de 200 - 300 mil. lei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO