Bănci și Asigurări

Restantele la creditele de mica valoare, in crestere rapida

18.11.2005, 18:29 9

Restantele acumulate de persoanele fizice la creditele de mica valoare insumau la sfarsitul lui septembrie aproape 131 de milioane de lei - echivalentul a 36,8 mil. euro, in crestere cu 9%, in lei, fata de luna precedenta.

Soldul datoriilor neachitate era astfel de aproape trei ori mai mare decat in urma cu un an, in timp ce creditul de consum s-a dublat in acest interval, indica datele Centralei Riscurilor Bancare, care include in aceasta categorie datoriile neachitate la creditele cu valori mai mici de 20.000 de lei (aproximativ 5.500 de euro).

Cresterea din septembrie a fost de aproape doua ori mai mare decat cea din august, cand soldul acestor restante a cresut cu putin peste 4%.

Numarul persoanelor care inregistreaza restante mai vechi de 30 de zile la aceste credite a crescut de asemenea in septembrie, dupa o usoara scadere in august. Astfel, la sfarsitul trimestrului trei BNR a numarat aproape 209 mii de restantieri in aceasta categorie, cu 5,8% mai multi decat in august.

In ciuda cresterii rapide a restantelor populatiei, bancherii spun ca acest segment nu reprezinta un risc pentru stabilitatea sistemului bancar. Aceasta in conditiile in care ponderea detinuta de restante in totalul creditului acordat populatiei este redusa, pe de o parte, la care se adauga si soldul redus al imprumuturilor acordate populatiei. BNR estimeaza ca pana la sfarsitul lui 2005 creditul acordat populatiei va ajunge sa reprezinte 7% din produsul intren brut (PIB), in timp ce finantarile acordate companiilor vor totaliza 14% din PIB.

Oficialii bancii centrale spun ca expansiunea creditului trebuie sa aiba loc fara a aduce riscuri suplimentare in sistem, motiv pentru care au fost adoptate de la inceputul anului mai multe masuri prin care se urmarea temperarea ritmului de crestere al finantarilor acordate de banci. Creditul neguvernamental va ajunge la sfarsitul anului sa reprezinte 21% din PIB, fata de 17,5% in urma cu un an, insa cu mult sub media statelor din Uniunea Europeana, care depaseste 100%.

Cea mai mare parte a restantelor provin in continuare de la credite in lei. Soldul acestora a depasit in septembrie 116 milioane de lei (32,7 milioane de euro), marcand o crestere cu 9% fata de luna precedenta. Ponderea pe care acestea o detin in totalul restantelor este de 89%, fata de 86% in septembrie 2004.

La creditele acordate in euro restantele totalizau in septembrie 11,4 milioane de lei (3,2 milioane de euro), in crestere cu peste 11%, in lei, comparativ cu luna precedenta. In acest caz, ritmul rapid de crestere este insa influentat si de baza de comparatie redusa.

Restantele mai vechi de o luna acumulate la creditele in dolari totalizau aproape 3,1 milioane de lei (echivalentul a 0,9 milioane de euro), in crestere usoara fata de luna precedenta.

Vestea buna este ca restantele noi (cu vechimi cuprinse intre 30 si 60 de zile) sunt in scadere fata de luna august. Soldul acestora era in septembrie de 13,8 milioane de lei, cu 10% sub nivelul din august. Aceasta a fost prima scadere lunara semnificativa a restantelor cu intarzieri mai mici de 60 de zile, dupa ce soldul acestora a mai inregistrat si alte corectii, cea mai recenta datand din iunie. Cele mai mari sume sunt concentrate de restantele cu vechimi mai mari de 90 de zile (aproximativ 82% din totalul restantelor).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO