Bănci și Asigurări

Restantele populatiei au coborat la 148 mil. euro in octombrie

Restantele populatiei au coborat la 148 mil. euro in octombrie

Click pentru imaginea marita

12.12.2007, 14:22 14

Restantele acumulate de populatie la rambursarea creditelor contractate au coborat usor in octombrie, aceasta fiind prima corectie inregistrata in ultimele 13 luni.
Astfel, la sfarsitul lui octombrie, totalul restantelor se ridica la 497 de milioane de lei (echivalentul a 148 de milioane de euro), respectiv cu 1,5% mai putin decat in septembrie.
Dupa aceasta corectie, ritmul anualizat de crestere a coborat la 94%, de la 117%, in septembrie, acesta fiind cel mai scazut nivel inregistrat din luna aprilie. Varful fusese insa atins in iulie, cand restantele marcau o crestere anuala cu 119%.
Incepand din luna aprilie, BNR preia datele privind restantele populatiei de la Biroul de Credit, organismul creat de bancile comerciale pentru a gestiona aceste informatii. Biroul de Credit acopera 97% din piata de retail, dar primeste informatii si de la companii de leasing sau societati de credit de consum, fiind raportate toate restantele mai mari de un leu.
Desi valoarea restantelor a scazut in noiembrie, numarul persoanelor care au intarziat cu rambursarea ratelor a continuat sa creasca, ajungand la un nou maxim istoric, de 354.044 de persoane, respectiv cu 15.020 mai multe decat in luna precedenta.
Scaderea totalului restantelor din octombrie a fost determinata de reducerea soldului celor in lei, in timp ce la euro s-a inregistrat doar o crestere usoara.
Restantele la lei au coborat cu 2%, pana la 422 de milioane de lei (126 de milioane de euro). Acestea pastreaza insa o pondere importanta in total, de aproape 85%. Si in structura creditelor contractate de populatie leul pastreaza o pondere majoritara, insa dominanta nu este nici pe departe la fel de evidenta.
De altfel, de la inceputul anului creditele contractate de populatie in valuta au crescut rapid, ajungand aproape sa le egaleze pe cele in lei, in octombrie.
In schimb, restantele aparute la creditele in euro sunt mult mai mici, totalizand doar 74 de milioane de lei (22 de milioane de euro), dupa o crestere marginala in octombrie. Si restantele la creditele in dolari au scazut usor, continuand insa o miscare mai veche, astfel ca soldul a coborat la 1,5 milioane de lei (0,4 milioane de euro). Evolutia are loc in conditiile in care dolarul a cazut in dizgratie si la creditare, clientii preferand leul, euro si, mai nou, monede exotice, precum francul elvetian. BNR nu prezinta insa date si despre restantele aparute la creditele in astfel de monede. Bancherii care ofera aceasta alternativa la contractarea de credite spun ca pana la jumatate din imprumuturile ipotecare/imobiliare nou acordate sunt in franci elvetieni.
Chiar si cu dublari de la an la an, restantele raman la un nivel confortabil, ponderea lor in totalul creditelor contractate de populatie fiind de sub 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO