Bănci și Asigurări

Restantele urca mai greu, dar nu se vor opri pana anul viitor

06.10.2009, 23:15 21

Restantele populatiei si ale companiilor au consemnat in augustcel mai redus ritm de crestere de anul acesta in conditiile in caredobanzile au intrat pe o panta descendenta, iar cursul de schimb afost relativ stabil.

Sumele restante atingeau la sfarsitul lunii august 6,07 miliardede lei (1,44 mld. euro), avansand astfel cu doar 0,05% fata de lunaanterioara, potrivit datelor Centralei Riscurilor Bancare (CRB),bratul specializat al BNR.

"Fara indoiala ca ritmul de crestere se aplatizeaza. Factoriicare au provocat cresterea masiva a restantelor in prima parte aacestui an au fost deprecierea cursului, cresterea dobanzilor si asomajului. In ultimele luni insa, dobanzile au inceput sa scada sicursul de schimb s-a stabilizat, ceea ce a determinat o diminuare aritmului de crestere al restantelor", apreciaza Ionut Dumitru,economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Comparativ cu aceeasi luna din 2008 restantele marcheaza un saltcu 145%, acesta fiind totusi cel mai scazut ritm de crestere anualadin ultimele patru luni. De la inceputul lui 2008 pana in prezentsumele restante au crescut de aproape trei ori, in timp ce valoareatotala a creditelor acordate si a angajamentelor asumate deinstitutiile de credit a avansat de doar 1,3 ori.

Ponderea sumelor restante in totalul sumelor datorate bancilorde populatie si companii a urcat nesemnificativ, de la 2,68% iniulie la 2,69% la sfarsitul lunii august. In aceeasi perioada din2008, ponderea sumelor restante depasea cu putin un procent.Analistii nu se asteapta insa ca portofoliile de credit alebancilor sa se imbunatateasca prea curand.

"Restantele vor continua sa creasca pana in prima parte a anuluiviitor atat pe partea de companii, cat si pe cea a persoanelorfizice", a declarat Dumitru. "In primul rand, e clar ca vom avea unsomaj in crestere cel putin pana la jumatatea anului viitor sivenituri agregate mai mici. De asemenea, situatia financiara acompaniilor nu se va imbunatati in urmatoarele sase luni inconditiile in care vanzarile acestora nu dau semne de revenire", aprecizat el.

In august, valoarea creditelor acordate si a angajamentelorasumate de institutiile de credit a scazut cu peste 1,3 miliarde delei (circa 310 mil. euro), pana la 251,3 miliarde de lei (59,6 ml.euro), in conditiile in care bancile sunt reticente in a acordacredite fara garantii ca urmare a cresterii neperformantelor.

De asemenea, cererea de credite ramane scazuta pe fondulincertitudinilor populatiei si companiilor privind evolutiaeconomica si in conditiile in care costurile de finantare ramanridicate. In august, numarul solicitantilor de credite a fost de122.148 de persoane, cu 10% sub nivelul din luna anterioara.Cererea de credite este de noua ori mai mica decat in aceeasiperioada a anului trecut. In schimb, bancile au cerut date pentruaproape 80.000 de clienti existenti, dorind sa vada daca auprobleme la rambursarea creditelor contractate de la altijucatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO