Bănci și Asigurări

Restructurarea unui credit cu restanţe costă 30 de euro la BCR

19.07.2010, 23:04 242

BCR, cea mai mare bancă după active, percepe un comision de 30de euro clienţilor care au acumulat restanţe la rambursareacreditelor şi solicită o rescadenţare pentru a relua plataratelor.

Costul este justificat de bancă prin cheltuielile administrativelegate de procesarea cererilor şi de "modificările propriu-zise" însistemul informatic.

Operaţiunea de restructurare a creditului nu este gratuită niciîn cazul clienţilor care solicită rescadenţarea fără să fiînregistrat întârzieri la plată până în prezent, ci doar ca omăsură de reducere a efortului financiar în contextul scăderiisalariului. În acest caz, BCR cere un comision de 10 euro.

Iniţial, BCR anunţase că "rescadenţarea nu presupune costurisuplimentare pentru clienţi". De fapt, dincolo de comisionul fix,rescadenţarea implică şi un cost total mai mare prin prelungireaperioadei de-a lungul căreia clientul va avea de plătit dobânzi,împrumutul devenind mai scump pe măsură ce scadenţa se amână.

Timp de şase luni, BCR oferă posibilitatea reducerii ratelor lacredite cu până la 50% prin rescadenţarea împrumuturilor,facilitate adresată în principal bugetarilor care au pierdut 25%din salarii. Teoretic, reducerea salarială ar fi valabilă până lasfârşitul anului, însă nu există nicio garanţie că nu va fiprelungită sau chiar continuată cu o scădere şi mai mare.

Până atunci, banca promite simplificarea documentaţieisolicitate clienţilor care optează pentru restructurarea unuicredit şi afirmă că are un corp de peste 700 de consilieripregătiţi să discute soluţii de reeşalonare a creditelor pe careclienţii nu le mai pot rambursa conform graficului iniţial.

"În perioda următoare ne aşteptăm la un număr crescut desolicitări de sprijin venite din partea clienţilor nostri afectaţide diminuarea veniturilor lunare, în special angajaţii din sectorulpublic", a declarat Ştefan Coroianu, directorul diviziei credite deretail din BCR. El spune că oferta de reducere a ratelor lunare cupână la 50% timp de şase luni se adresează inclusiv clienţilor careanticipează că vor avea dificultăţi la rambursare, astfel încât sănu ajungă să acumuleze restanţe şi penalizări.

În luna mai, după anunţarea măsurii de reducere a salariilor dinsectorul bugetar cu 25%, Dominic Bruynseels, CEO al BCR, estima căreducerea veniturilor le va lăsa loc clienţilor pentru a continuasă-şi achite ratele şi nu vor fi necesare provizioane suplimentareimportante, considerând că această soluţie este mai bună decâtconcedierile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO