Bănci și Asigurări

Retailul da sanse de crestere si bancilor mici

Retailul da sanse de crestere si bancilor mici

Click pentru imaginea intreaga

02.11.2006, 17:49 16

CEC, ultima banca comerciala aflata in proprietatea statului, isi continua declinul la nivelul cotei de piata, coborand la 4% dupa ce in martie reusise sa revina la 4,5%.
Desi are de departe cea mai mare retea de distributie, CEC si-a majorat activele cu doar 30 mil. euro in trei luni, respectiv cu 1,7%, in conditiile in care piata a crescut cu 6,2%, asa ca a coborat de pe locul sase pe opt. Spre deosebire de alti jucatori, CEC nu poate pune performanta slaba pe seama exportului de credite. Pur si simplu, banca nu vinde mai mult, inclusiv in lipsa unor actiuni de marketing pe masura celor desfasurate de concurenta.
Chiar sub CEC, pe locul noua, a aterizat ING Bank, care a pierdut in sase luni 2,5 puncte procentuale din cota de piata fata de martie cand atinsese un varf de 6,3%, cu active de 2,36 mld. euro. ING a raportat la BNR la 30 septembrie active de 1,63 mld. euro.
"Bilantul a scazut in principal din cauza epuizarii plasamentelor in titluri financiare, motiv pentru care structura s-a schimbat foarte mult fata de inceputul anului. In conditiile in care piata financiara este foarte slaba, surprizele privind cotele de piata erau de asteptat. Creditele exportate nu reprezinta mai mult de 10-15% din portofoliu", a declarat Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank.
Celalalt jucator olandez prezent pe piata, ABN Amro, continua sa alunece lent, pierzand 0,7 puncte din cota de piata in primele noua luni ale anului, pana la 3,1%. Fata de inceputul anului, activele bancii au consemnat in septembrie o crestere de doar 2,2%, pana la 1,34 mld. euro, in ciuda unor campanii de marketing care au vizat in principal mediile electronice de informare, dar si promovarea prin puncte volante de vanzare. ABN Amro se mentine insa pe locul 10, inca avand un avans fata de jucatorul plasat in urma sa dupa active.
Acesta este incepand din septembrie Volksbank, care si-a dublat activele in noua luni, trecand de un miliard de euro si ajungand la o cota de piata de 2,4%. In contextul extinderii retelei de unitati in sistem de franciza, banca austriaca a castigat 0,6 puncte din cota de piata in trei luni, distanta fata de ABN Amro fiind de 0,7 puncte procentuale. Banca Romaneasca, controlata de National Bank of Greece, urca incet, de la un trimestru la altul, cota sa de piata ajungand la 2,1% in conditiile in care activele au crescut la 882 mil. euro, cu peste 43% fata de nivelul inregistrat la sfarsitul lui 2005.
Afacerile corporate nu mai pot ajuta prea mult o banca sa-si conserve macar cota de piata, mai ales daca inregistreaza o parte din credite in strainatate. Citibank isi pastreaza specializarea pe clienti companii si coboara pe locul 13 in topul activelor, cu 719 mil. euro raporate la BNR si o cota de piata de 1,7%. In noua luni, bilantul i-a crescut totusi cu 6%.
In asteptarea fuziunii cu HVB-Tiriac, UniCredit isi vede cota subtiata usor, de la 1,8% in iunie la 1,7% in septembrie, in conditiile in care activele sale insumeaza aproape 714 mil. euro.
Vine repede din urma OTP Bank, care a sarit de pe locul 22 pe 16, ajungand la o cota de piata de 1,3% si active de 564,5 mil. euro. In noua luni, banca ungureasca si-a majorat activele de aproape 2,5 ori. Cota de piata a Finansbank a crescut de la 1,2% la 1,3%, respectiv cu 0,3 puncte fata de nivelul de la sfarsitul lui 2005. De asemenea, grecii de la Piraeus tind sa atinga pragul de 1%, ajungand in septembrie la 0,9%. De la inceputul anului, activele bancii cu capital elen au crescut cu 29%.
Pe fondul tranzactiei de preluare derulate cu MKB Bank, cota de piata a Romexterra a scazut in trei luni de la 0,8% la 0,7%, in timp ce Banca Carpatica stationeaza la 0,8% din activele pietei.
In partea inferioara a clasamentului, un grup de sucursale ale unor banci straine si institutii specializate pe nise de piata incearca sa-si faca loc in conditiile in care activele lor nu reprezinta mai mult de jumatate de punct procentual.
Imaginea oferita de datele raportate la BNR poate fi distorsionata in mod semnificativ de practica din ce in ce mai extinsa a exportului de credite la care bancile recurg pentru a evita restrictiile costisitoare impuse de banca centrala.
Conform datelor BNR, activele pietei insumau la sfarsitul lui septembrie 42,9 mld. euro, in crestere cu 23,2% fata de nivelul din 2005. In acelasi timp, valoarea creditelor exportate este estimata la circa 3 mld. euro. Fiind vorba de credite corporate, cresterile de cota de piata indicate de tabloul oficial sunt sustinute in primul rand de extinderea afacerilor pe zona de retail.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO