Bănci și Asigurări

Reţeta „credite scumpe, dobânzi mici la depozite“ dă rezultate: băncile au adunat un profit net de 1,4 mld. lei pe şapte luni

Reţeta „credite scumpe, dobânzi mici la depozite“...

Autor: Razvan Voican

19.09.2013, 00:08 15

Trendul de refacere a profitabilităţii sistemului bancar a continuat în iulie, când câştigul cumulat pe şapte luni al celor 41 de bănci de pe piaţă a atins un vârf de 1,4 miliarde de lei. Rentabilitatea capitalurilor proprii a înregistrat astfel cel mai ridicat nivel de la începutul crizei: 6,2%.

Băncile care au rămas pe pierdere la şapte luni aveau o cotă de piaţă totală după active de numai 19%, după ce la sfârşitul lui 2012 jucătorii cu rezultat final negativ reprezentau aproape 60% din piaţă - ceea ce a făcut ca sistemul să înregistreze pierderea record de 2,3 mld. lei.

Situaţiile particulare diferă foarte mult de la o bancă la alta, însă per ansamblu ameliorarea rezultatelor poate fi pusă pe seama scăderii costurilor cu provizioanele faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, precum şi a reducerii costurilor cu finanţarea în valută ca urmare a nivelului foarte scăzut al dobânzilor din zona euro şi a diminuării primei de risc de ţară pentru România. În acelaşi timp o parte din băncile mari încearcă să câştige mai mult din marja de dobândă printr-o reducere a dobânzilor la depozite mai rapidă decât a costului creditelor, chiar cu preţul scăderii stocului de depozite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO