Bănci și Asigurări

Revenire pentru leu datorita relaxarii pietelor financiare externe

Revenire pentru leu datorita relaxarii pietelor financiare externe
21.08.2007, 17:37 12

Leul a recuperat ieri 1,78 bani din pierderea inregistrata in ultimele doua saptamani fata de euro, BNR calculand un curs de 3,2576 lei pentru un euro.
Moneda nationala a continuat astfel miscarea de revenire inceputa in ultima parte a sedintei de tranzactionare de vineri, sub efectul reactiei internationale pozitive la decizia bancii centrale americane de a reduce rata dobanzii de refinantare.
Bursele din Asia, Europa si SUA au revenit spectaculos, contextul indemnand investitorii sa reia asa-numitele operatiuni de tip "carry-trade" - imprumuturi in monede ieftine pentru plasamente in monede cu randament mai mare pentru specularea diferentelor de dobanda. Asa se face ca lira turceasca a urcat cu 1,5% fata de dolarul american, tendinta fiind valabila pentru majoritatea monedelor din regiune: coroana slovaca s-a intarit cu 0,1%, in timp ce zlotul polonez si coroana ceha au inregistrat reveniri simbolice.
Revenirea leului a fost sustinuta si de operatiunea de sterilizare a Bancii Nationale, care a atras de pe piata monetara trei miliarde de lei la o dobanda medie de 6,89%, insa pentru aproape 90% din suma absorbita in depozite la doua saptamani BNR a acceptat sa plateasca dobanda de 7% - rata nominala de politica monetara. Nivelul mediu al dobanzii a crescut sensibil fata de cel din ultimele saptamani, lunea trecuta rata situandu-se la 6,6% pe an.
Asemenea niveluri de dobanda raman atractive pentru investitorii speculatori, insa determinanta este evolutia sentimentului international in privinta asumarii de riscuri.
Dealerii comenteaza ca daca nu apar alte informatii pe pietele internationale, leul ar putea sa continue sa recupereze teren in fata euro. Ieri, piata valutara de la Bucuresti a inregistrat volume de tranzactionare considerate in limitele normale, sub varful de vineri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO